Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Zimbabwe Robert Mugabe (95) is overleden

Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden. De gewezen president van Zimbabwe verbleef de voorbije maanden in een ziekenhuis in Singapore. Daar is hij de voorbije nacht overleden.

Mugabe begon als vrijheidsstrijder en werd premier na de onafhankelijkheid in 1980. In 1987 werd hij ook president. Hij regeerde het Afrikaanse land met ijzeren hand. Huidig president Emmerson Mnangagwa heeft op Twitter  gereageerd op de dood van zijn voorganger. 

Ook andere Afrikaanse leiders prijzen Mugabe als een voorvechter van de Afrikaanse ontvoogding van het kolonialisme. Ze noemen hem ook vader van de natie. 

Aanbeden en verguisd

Mugabe won in 1980 de eerste verkiezingen sinds de onafhankelijkheid van Zimbabwe die hij mee had bevochten. Hij werd premier en in 1987 schafte hij die functie af en werd hij president.

Toen hij aan de macht kwam, voerde hij met zijn eenheidspartij ZANU een socialistisch bewind, dat komaf wilde maken met het kolonialisme. Daarin past zijn strategie om het land terug te geven aan de zwarte inwoners. "Mugabe deed  grote investeringen onder meer in het onderwijs. Hij was ook een grote verzoener tussen zwart en blank,  en had een rol in de vrijlating van Nelson Mandela in Zuid-Afrika. Eigenlijk was hij een mislukte bevrijdingsleider",  zegt correspondent Bram Vermeulen vanuit Zuid-Afrika. "Tijdens de jaren '90 kwam de klad erin. Onder meer door de opgelegde bezuinigingen van het Internationaal Muntfonds en zijn deelname aan de dure burgeroorlog in Congo (waar hij Laurent Kabila steunde) , kwam het land in een economische neerwaarste spiraal terecht. "

Mugabe was een mislukte bevrijdingsleider. Door opgelegde besparingen en eigen fouten kwam de klad erin. 

Bram Vermeulen, correspondent in Zuid-Afrika

Robert Mugabe zal zeker een staatsbegrafenis krijgen, zegt Bram Vermeulen nog. In eigen land zijn de reacties dubbel. De enen noemen hem een dictator, de anderen een held. Maar wel een held uit het verleden.

Er komen nu een aantal dagen van nationale rouw in Zimbabwe. Mugabe krijgt ook de status van "nationale held", zo maakte huidig preisdent Mnangagwa bekend.

Meest gelezen