Koningin Mathilde waait bijna weg op de Biënnale van Venetië

Koningin Mathilde bracht een bezoek aan de Biënnale van Venetië, een van de belangrijkste internationale kunstevenementen. Op het programma stond onder meer het Belgische paviljoen met werk van Harald Thys en Jos De Gruyter en de grote solotentoonstelling van Luc Tuymans in Palazzo Grassi. Een paraplu was onontbeerlijk.

Koningin Mathilde vloog naar Venetië en legde het laatste stukje naar de Venetiaanse Giardini af in een kleine boot. Maar het instappen kostte wat moeite: het gezelschap werd verrast door hevige wind en regen.

Mathilde bezocht het Belgische paviljoen op de Biënnale van Venetië, met de installatie "Mondo cane" van het duo Harald Thys en Jos De Gruyter. Zij vertegenwoordigen de Franstalige gemeenschap dit jaar en gaven tekst en uitleg bij hun speelse artistieke interventie.

Daarna volgde een bezoek aan de paviljoenen van Japan, Groot-Brittannië, Luxemburg en Ghana. In het Palazzo Grassi kreeg Mathilde toelichting van schilder Luc Tuymans. Hij stelt daar zo'n 80 werken tentoon onder de titel "La Pelle". 

De Biënnale van Venetië is een tweejaarlijks internationaal evenement, waar landen in nationale paviljoenen hun hedendaagse kunstenaars voorstellen.  De editie van 2019 opende in  mei en loopt nog tot november.

Twee jaar geleden was Mathilde ook al aanwezig op de Biënnale, toen de Gentse fotograaf Dirk Braeckman het Belgische paviljoen mocht invullen. 

Mathilde stapt in de voetsporen van koningin Paola. Zij was geregeld te vinden in Venetië en stond op goede voet met hedendaagse kunstenaars als Jan Fabre of Michaël Borremans, van wie ze ook werk bestelde voor het Koninklijk Paleis in Brussel.

Bekijk hier onder nog enkele foto's van het koninklijke bezoek:

Koningin Mathilde in het Belgische paviljoen
Koningin Mathilde in het Ghanese paviljoen
Koningin Mathilde en Luc Tuymans in Palazzo Grassi
Olivier Matthys
Koningin Mathilde en Luc Tuymans in Palazzo Grassi

Meest gelezen