"Smart Space" in UZ Gent moet revalideren leuker en beter maken

Het Universitair Ziekenhuis van Gent heeft een "Smart Space" geopend. Dat is een onderdeel van het revalidatiecentrum, waar een speciale loopband staat in een virtuele omgeving. Die moet de revalidatie aangenamer én efficiënter maken.

Prinses Astrid kwam de 'Smart Space' in het Gentse UZ officieel inhuldigen. In die aparte kamer in het revalidatiecentrum leren patiënten stappen op een speciale loopband in een virtuele omgeving. De loopband kan kantelen, en omhoog en omlaag gaan. Op die band kunnen kinderen dan bewegingsspelletjes doen. Zo moeten ze bijvoorbeeld racen, of uitwijken voor vogels op een wiebelende loopbrug. 

Het was wel niet Prinses Astrid, maar wel Basil die de loopband mocht uittesten. Hij is nu tien jaar, en kreeg op zijn tweede een herseninfarct. Daarna moest hij alles opnieuw aanleren. Vroeger kwam Basil elke dag, nu eens om de drie maanden. Op die manier revalideren vindt hij veel leuker dan voorheen: "Met die racespelletjes is het veel plezanter. Ik zit dan in een virtuele wereld, met veel snufjes en spelletjes. We kunnen dan bijvoorbeeld ook  autospelletjes doen, of zogezegd in het bos lopen en spelen." 

Als je de virtuele loopband gebruikt, lijkt het alsof je ergens echt op wandel bent. Omdat alles er zo levensecht uitziet, durven patiënten meer doen op die loopband. Ze overwinnen hun angst en kunnen op die manier hun loop- en evenwichtsoefeningen beter uitvoeren. 

Meest gelezen