Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Turkse oppositieleidster veroordeeld tot tien jaar cel voor tweets

Een rechtbank in Istanbul heeft een celstraf van net geen tien jaar uitgesproken tegen de leidster van de belangrijkste oppositiepartij wegens het beledigen van de president, verspreiding van terroristische propaganda en andere beschuldigingen. Canan Kaftancioglu van de Republikeinse Volkspartij CHP werd niet meteen gearresteerd omdat ze in beroep ging tegen het vonnis.

De Turkse openbaar aanklager had 17 jaar cel geëist voor de "terroristische propaganda" van oppositieleidster Canan Kaftancioglu van de Republikeinse Volkspartij CHP. Kaftancioglu werd schuldig bevonden aan het beledigen van de president Recep Tayyip Erdogan in enkele posts op sociale media tussen 2012 en 2017.

Ze werd ook beschuldigd van het beledigen van de Turkse republiek, het opwekken van haat en vijandigheid bij het volk en het verspreiden van propaganda voor een terroristische organisatie. Kaftancioglu wordt algemeen gezien als een van de architecten van de recente overwinning van Ekrem Imamoglu bij de burgemeestersverkiezingen in Istanboel.

Zelf heeft Kaftancioglu al kritiek geuit op het vonnis, dat ze ziet als "een product van politieke beïnvloeding dat maffiamethodes hanteert. "We zullen niet zwijgen tot de invloed van het paleis beëindigd is, wat dat ook moge kosten", zo zei ze bij het buitengaan van de rechtbank, verwijzend naar Erdogans verblijfplaats.

Meest gelezen