Videospeler inladen...

Van grote vreugde tot verscheurend verdriet: tentoonstelling toont verhalen van gewone Antwerpenaren uit WOII 

Het Vredescentrum vzw organiseert naar aanleiding van de 75e verjaardag van de bevrijding van Antwerpen de tijdelijke tentoonstelling "Vreugde & Verdriet".  De tentoonstelling vertelt de verhalen van de gewone Antwerpenaar tijdens de oorlog, de bevrijding en de moeilijke maanden net na de bevrijding. De emoties lopen in die tijd hoog op: van grote vreugde tot verscheurend verdriet wanneer de V-bommen slachtoffers maakten.

Op vier september 1944 werd Antwerpen bevrijd op het einde van de Tweede Wereldoorlog. De Antwerpenaars waren opgetogen en blij, er werd gefeest en gezongen. Maar kort daarna vielen de eerste V-bommen die in veel slachtoffers maakten.

Verschillende Antwerpenaren die de bevrijding hebben meegemaakt, hebben objecten aan de tentoonstelling uitgeleend, om zo de herinnering aan die tijd op te roepen. 

René Pighini, 88 jaar intussen, is de zoon van winkelier Louis Pighini. De man heeft een souvenirwinkeltje op de Handschoenmarkt, maar is zeer actief in het verzet. Pighini heeft verschillende foto's uitgeleend voor de tentoonstelling die zijn vader clandestien heeft gemaakt tijdens de bezetting. Die foto's speelde hij toen door aan de Britten. Dat was toen erg risicovol, want men mocht van de bezetter zelfs geen fotocamera bezitten. De man drukte ook een ondergrondse verzetskrant.

Hieronder begraven Duitse soldaten Britse piloten op het Schoonselhof.

Expo Vreugde & Verdriet, Pighini

René Pighini met een geallieerde soldaat tijdens de bevrijding.

René Pighini met zijn zus.

Jacqueline Maes was zes toen de oorlog uitbrak. Zij heeft een poëziealbum aan de tentoonstelling in bruikleen gegeven. Bij de bevrijding liet ze de geallieerde soldaten handtekeningen zetten in haar poëziealbum. Haar jeugdvriendin Elvire heeft na de bevrijding een gedicht in haar album geschreven, kort daarna kwam het meisje om bij een bombardement met een V-bom.

Hieronder leest Maes het gedicht voor.

Videospeler inladen...

De tentoonstelling loopt nog tot 31 mei 2020 in het FelixArchief op de zesde verdieping aan de Oudeleeuwenrui 29 in Antwerpen.

Meest gelezen