Sophie Wilmès (MR) grote kanshebber om tijdelijk premier te worden, zeggen verschillende regeringsbronnen

Uit verschillende regeringsbronnen is te horen dat Sophie Wilmès, de MR-minister van Begroting, in poleposition zit om Charles Michel tijdelijk op te volgen als premier. Michel wordt op 1 december voorzitter van de Europese Raad, maar moet mogelijk al vroeger vertrekken. Wilmès zou als lid van de grootste regeringspartij en als vrouw de meeste kans maken om Michel op te volgen tot er een nieuwe federale regering is. 

Er is weinig optimisme in regeringskringen als het aankomt op de vorming van een nieuwe federale regering. De huidige minderheidsregering in lopende zaken (MR, CD&V en Open VLD) moet noodgedwongen nog een tijdje doorgaan. Noodgedwongen, want elke beslissing van die regering wordt gecontesteerd in het parlement. De ploeg bekleedt daar maar 38 van de 150 zitjes. 

Bovendien zullen de komende maanden nog verschillende kopstukken uit de federale regering vertrekken. Als eerste: vicepremier Didier Reynders (MR), die kandidaat is om op 1 november de Belgische Eurocommissaris te worden. Begin december vertrekt ook premier Charles Michel (MR), om voorzitter te worden van de Europese Raad, en dus "president van Europa". 

Uit verschillende regeringsbronnen klinkt dat Sophie Wilmès (MR) de grote kanshebber is om Charles Michel tijdelijk op te volgen als premier, tot er een nieuwe federale regering is. Wilmès is op dit moment minister van Begroting, Ambtenaren­zaken, de Nationale Loterij en Weten­schaps­beleid. 

Eerste vrouwelijke premier?

Wilmès zit in poleposition om premier te worden omdat de MR met 14 zitjes nog steeds de grootste partij van de regering is (tegenover 12 zitjes voor CD&V en Open VLD). Ze zou bovendien de eerste vrouwelijke premier van België zijn. 

Mogelijk komt die herschikking al eerder dan gedacht. Michel moet namelijk 12 december al een Europese top voorzitten, en zou daarvoor wat voorbereidingstijd nodig hebben. Daarom zou de premier al voor 1 december worden vervangen. 

Meest gelezen