Grafische voorstelling van maanlander Vikram op de maan

Vluchtleiding verliest contact met Indiase maanlander net voor landing, zachte maanlanding lijkt mislukt

De poging van India om na de Verenigde Staten, Rusland en China het vierde land te worden dat er in slaagt om een succesvolle zachte maanlanding uit te voeren, lijkt mislukt. De afdaling van maanlander Vikram begon even na 22 uur Belgische tijd. Net voor de maanlander de zuidpool van de maan zou bereiken om 22.30 uur, verloor de vluchtleiding het contact met de maanlander.

Vikram, de Indiase landingsmodule, cirkelde al een paar dagen rond het maanoppervlak. Het toestel werd tot zo'n 35 kilometer boven het maanoppervlak gebracht en omstreeks 22 uur vanavond Belgische tijd werd de maanlanding ingezet. Een half uur later verloor de Indiase vluchtleiding het contact met de maanlander. Het toestel bevond zich toen een kleine vijfhonderd meter van het maanoppervlak. Het lijkt er op dat de landingspoging mislukt is.

De baas van het Indiase ruimteagentschap ISRO heeft gemeld dat communicatie tussen Vikram en de vluchtleiding in India verbroken is. "De data zullen nu geanaliseerd worden", klinkt het. Officieel klinkt het dat de afdaling normaal verliep tot op 2,1 kilometer hoogte. De stemming in het vluchtleidingscentrum was bedrukt.

Tot twee dagen geleden reisde de landingsmodule nog mee met de ruimtesonde Chandrayaan 2. Samen hebben ze 46 dagen lang gereisd, maar op 4 september maakte ISRO bekend dat de maanlander succesvol was afgekoppeld van de orbiter, het toestel dat rond het maanoppervlak blijft cirkelen. Die orbiter maakt tijdens de missie beelden van bovenuit en stuurt de communicatie en data door tussen de aarde en de maanlander.

India kon vanavond het vierde land ooit worden dat een zachte landing op de maan kan maken. Het land wou zo bewijzen dat het op gebied van ruimtevaart mee kan met de grote spelers: de VS, Rusland, Europa en China.

Toch is prestige niet de enige reden waarom India naar de maan vliegt. India wil wetenschappelijk onderzoek doen op het maanoppervlak. Daarvoor had maanlander Vikram ook een wagentje aan boord: Pragyan.

In de ijskoude kraters in de zuidpool van de maan zou veel informatie verborgen liggen over de geschiedenis van ons zonnestelsel

André Aletta, India-correspondent

ISRO hoopt aan de hand van het onderzoek meer te weten komen over de evolutie van de maan. De locatie voor de landing was ook niet toevallig gekozen. In de diepe kraters op de zuidpool, die voor permanente schaduw zorgen, is mogelijk ijs te vinden. 

"In die ijskoude kraters zou veel informatie verborgen liggen over de geschiedenis van ons zonnestelsel", zei André Aletta, correspondent uit New Delhi, India aan de vooravond van de landingspoging in "De Wereld Vandaag" op Radio 1.

"Er wordt hier in India echt uitgekeken naar de maanlanding. Premier Narendra Modi zal de landing vannacht bijwonen vanuit de controlekamer van ISRO. De kranten schrijven er al de hele maand over. Ook op school hebben ze het uitgebreid over de missie gehad, om zo de kinderen te inspireren om later ook wetenschappen te studeren. ISRO zelf noemt het de moeilijkste missie uit haar geschiedenis, maar het zou echt een enorme teleurstelling zijn voor het land als de landing vanavond mislukt."

Lancering Chandrayaan 2 op 22 juli 2019

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen