Wouter Beke roept bouwsector samen na pleidooi van "De inspecteur"

Het Radio 2-programma "De inspecteur" hield deze week een pleidooi om een ombudsdienst voor de bouwsector in het leven te roepen, want die bestaat nog niet. Bouwers en verbouwers staan daardoor nog te vaak in de kou. Vandaag vindt "De inspecteur" gehoor voor die oproep bij de bouwsector en de politiek.

Meer dan 1.000 luisteraars hebben de afgelopen week nieuwe bouwverhalen ingestuurd en de actiefoto van "De inspecteur" gedeeld via Facebook. "Daaruit blijkt nog maar eens dat de bouwende en verbouwende consument al te vaak met zijn rug tegen de muur staat", zegt Inspecteur Sven Pichal. "De problemen die onze luisteraars meemaken en doorsturen zijn vaak om van achterover te vallen. Bij het lezen van die vele mails en problemen weet ik dat mijn pleidooi heel terecht is."

Steun

 

Test-Aankoop steunde het pleidooi van "De inspecteur" vanaf dag één en ook ACV Bouw, de grootste vakbond in de sector, sprak al snel zijn steun uit. Vandaag doen ook de Verzoeningscommissie Bouw en de Bouwunie dat. De Confederatie Bouw vindt ook dat beterschap en een duidelijker aanspreekpunt in de sector nodig zijn, dat kan in de vorm van een ombudsdienst, maar dat mag ook een andere naam krijgen.

Politiek

 

Ook de politiek blijft niet doof voor het pleidooi van "De inspecteur". De nieuwe consumentenminister Wouter Beke zegt dat er al heel wat stappen zijn genomen, zoals de tienjarige aansprakelijkheidsverzekering voor aannemers, architecten en dakdekkers, maar daarmee zijn uiteraard niet alle problemen opgelost. Daarom zal hij nu het initiatief nemen om alle betrokken partijen samen te brengen rond de tafel. Zowel de bouwsector zelf als consumentenorganisaties zullen uitgenodigd worden.

Daarnaast benadrukt Beke nogmaals hoe belangrijk het is goed geïnformeerd aan een bouwproject te beginnen. Bij de Consumentenombudsdienst kan de startende bouwer of verbouwer al heel wat informatie en tips vinden om goed voorbereid aan de slag te gaan. Daarnaast kan het ook nuttig zijn om de aannemer waarmee je in zee wil te checken op de website www.checkinhoudingsplicht.be. Daar kan je nagaan of de aannemer al zijn sociale en fiscale verplichtingen heeft nageleefd en wordt de kans minder groot dat je met een oplichter of malafide bedrijf te maken hebt.

 

Meest gelezen