AFP or licensors

Amazone-pact: 7 landen beloven betere bescherming Amazonewoud

In Colombia heeft het crisisoverleg over het Amazonegebied geleid tot de ondertekening van een pact. Zeven van de negen Amazone-landen beloven concrete maatregelen te nemen om het tropische regenwoud beter te beschermen.

Het "Pact van Leticia voor de Amazone" werd plechtig ondertekend door vertegenwoordigers van 7 van de 9 Amazone-landen, die gisteren deelnamen aan een regionale top over het Amazonegebied in de Colombiaanse stad Leticia, bij het drielandenpunt met Brazilië en Peru. Venezuela, ook een belangrijk Amazone-land, was niet uitgenodigd op de topontmoeting.

Het pact is een eerste stap die de Amazone-landen nemen om het tropische regenwoud beter te beschermen. Martin Vizcarra, president van Peru: "Dit overstijgt onze eigen landgrenzen. Samen met alle landen van onze planeet moeten we kijken hoe we het Amazonegebied best beschermen. Maar wij hebben zelf een grotere verantwoordelijkheid, omdat het regenwoud zich uitstrekt over ons eigen grondgebied. Meer dan 70 procent van de oppervlakte van Peru is Amazonegebied."

De Amazone-landen beloven concrete maatregelen: zo willen ze hun acties tegen de ontbossing beter coördineren. Ze gaan ook een fonds oprichten om onderzoeksprojecten te financieren en ze gaan inlichtingen uitwisselen om drugshandel en illegale mijnbouw te bestrijden.

President Moreno van Ecuador hield een emotioneel pleidooi voor de bescherming van het Amazonegebied en verzekerde dat het pact geen dode letter mag blijven. Maar zijn Braziliaanse collega Bolsonaro (die niet aanwezig was op de top, maar wel van zich liet horen via video-conferentie) haalde vooral uit naar de Westerse landen, omdat ze volgens hem alleen maar de soevereiniteit van Brazilië onderuithalen. Op aandringen van Brazilië werd het principe van soevereiniteit dan ook expliciet in het pact opgenomen.

Hans Verbeeck, professor bosecologie aan de UGent, toont in "De Ochtend" op Radio 1 wel begrip voor die houding: "De Amazone-landen zijn soevereine landen die zelf willen beslissen over hun natuurlijke hulpbronnen. Het regenwoud is hun grootste natuurlijk kapitaal en ik begrijp voor een stuk dat ze dat zelf in handen willen nemen, maar ik hoop dat ze het als goede huisvaders zullen beheren." Verbeeck onderstreept daarbij ook de verantwoordelijkheid van de rest van de wereld: "Wij dragen hier in het westen mee de vruchten van het Amazonewoud. Maar het is zo’n belangrijke buffer tegen klimaatverandering, iedereen heeft er alle belang bij dat de vernietiging ervan stopt."  

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen