PRU

"Boris Johnson ziet zich enkel in theorie gebonden aan wet"

De Britse premier Boris Johnson ziet zich enkel "in theorie" gebonden aan de wet die vrijdag is gestemd en die hem dwingt een nieuw uitstel voor de brexit te vragen als er tegen eind oktober geen nieuw akkoord met de Europese Unie uit de bus komt. Johnson wil eerder de wet naast zich neerleggen dan om nieuw uitstel te vragen. Dat meldt de Britse krant The Daily Telegraph online.

De premier zei dat hij de instructies van het parlement niet zal uitvoeren. Ook sloot hij uit dat hij zou opstappen om te vermijden uitstel te moeten vragen. Johnson wil in het ambt blijven om de brexit te laten lukken en om Labour-leider Jeremy Corbyn te verslaan, aldus nog de krant.

Het Britse Hogerhuis heeft gisteren de wet goedgekeurd om de brexit te verdagen. Het Lagerhuis had de wet, die een brexit zonder akkoord uitsluit, woensdag al goedgekeurd. Wellicht maandag zal de koningin de wet bekrachtigen.

 Donderdag had Johnson al verklaard nog "liever dood in een gracht" te liggen dan de Europese Unie opnieuw een uitstel van de brexit te vragen. De premier wil het Verenigd Koninkrijk tegen 31 oktober "met of zonder akkoord" uit de EU loodsen.

De tegenstanders van een brexit zonder akkoord zeggen dat het naast zich neerleggen van de wet een gevaarlijk precedent zou vormen. Ze bereiden alles voor om Johnson eventueel voor de rechter te slepen, mocht hij geen uitstel aanvragen. 

Meest gelezen