AFP or licensors

Britse minister Amber Rudd neemt ontslag uit onvrede met koers van Boris Johnson

De Britse minister van Werk en Pensioenen Amber Rudd heeft haar ontslag aangekondigd uit de regering van premier Boris Johnson. Rudd zegt dat ze niet lijdzaam kan toezien hoe loyale gematigde Conservatieve parlementsleden uit de partij worden gezet. Het ontslag van Rudd, een zwaargewicht in de Britse regering, is een zware klap voor Johnson.

De 55-jarige Rudd is parlementslid sinds 2010, na een carrière in de journalistiek. Ze maakte samen met de voormalige Britse premier Theresa May carrière in de politiek en werd minister van Binnenlandse Zaken en later van Werk en Pensioenen. Bij het brexit-referendum steunde Rudd de remain-campagne. En hoewel ze initieel tegen een no deal-brexit was, trad ze toch toe tot de regering van Boris Johnson.

Rudd stapt nu niet alleen op uit de regering, waarin ze een zwaargewicht was, maar ook uit de Conservatieve partij, waar ze de strategie van de premier bekritiseerde. Ze noemt haar ontslag een moeilijke beslissing. In haar ontslagbrief zegt dat ze minister was geworden in de overtuiging dat een brexit zonder akkoord op de tafel moest liggen, omdat dat de beste manier was om tegen 31 oktober een nieuw akkoord met de EU te bekomen. "Maar ik geloof niet langer dat het belangrijkste doel van de regering is om uit de EU te stappen met een akkoord."

De gebeurtenissen van de afgelopen dagen waren voor haar de druppel. Johnson zette eerder van de week 21 Conservatieve parlementsleden uit de partij omdat ze samen met de oppositie hadden gestemd tégen een brexit zonder akkoord. Onder die parlementsleden zaten ook politici met een lange staat van dienst. Volgens Rudd is het uit de partij zetten van die parlementsleden "politiek vandalisme" en een "aanval op het fatsoen en de democratie".

Eerder deze week had Jo Johnson, de broer van de premier, ook al ontslag genomen uit de regering. 

Relletjes in Londen

Bij protesten voor en tegen de brexit zaterdag zijn de gemoederen in Londen verhit geraakt. Op Parliament Square moest de politie groepen van meerdere honderden mensen uit elkaar houden. Er werd melding gemaakt van gewelddadige aanvallen op tegenstanders van de brexit en politiemensen door voetbalsupporters van de rechtsextremistische Football Lads Alliance (FLA). Die had zijn leden opgeroepen om te demonstreren voor de brexit.

Voormalig conservatief parlementslid en brexit-tegenstandster Anna Soubry annuleerde haar speech op Parliament Square uit angst voor een aanval door voetbalfans. "Ik heb het recht om te spreken en ik zou niet bang mogen zijn, maar dit is zeer zeer verontrustend en ik ben eigenlijk heel erg bang", zei ze.

Nabij Downing Street eisten honderden mensen dan weer het ontslag van premier Johnson. Die heeft beloofd om Groot-Brittannië op 31 oktober uit de Europese Unie te halen, met of zonder akkoord.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen