Bruegel stierf exact 450 jaar geleden: een overzicht van zijn leven, werk en erfenis

Vandaag is het precies 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude in Brussel overleed. Hij woonde in de buurt van de Kapellekerk en ligt daar ook begraven, samen met zijn vrouw die 9 jaar later stierf. Het afgelopen jaar waren er heel wat activiteiten om de schilder te herdenken en opnieuw voor het voetlicht te plaatsen. Sommige expo's lopen nog of moeten nog beginnen, in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en de Koninklijke Bibliotheek in Brussel onder meer, in het Atomium, in Antwerpen... Maar wie was Bruegel en hoe hebben we hem dit jaar leren kennen? Een overzicht. 

Het belangrijkste evenement was de grote tentoonstelling in Wenen, van oktober 2018 tot dit voorjaar, die bijna een half miljoen kijkers lokte, een record voor het Kunst Historisches Museum. De expo maakte duidelijk dat Bruegel een van onze grootste kunstenaars aller tijden is en nog altijd geliefd bij het publiek. Hier kunt u nog eens het rijk geïllusteerde verslag van de tentoonstelling nalezen: "Pieter Bruegel in Wenen: miraculeus, ontroerend, de tentoonstelling van het decennium"

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de Bruegeltentoonstelling in Wenen:

Videospeler inladen...

Van "Pier den Drol" tot universeel kunstenaar

Maar hoe zat het ook alweer met de familie Bruegel? Pieter Bruegel de Oude is de stamvader van verschillende generaties schilders met de namen Bruegel en Teniers. Naar aanleiding van de grote overzichtsexpo in Wenen, brachten we een portret van de kunstenaar, dat u hier kunt herlezen. 

Bruegel was tijdens zijn leven al populair. Zijn prenten werden over heel Europa verspreid. Met prenten worden gravures, etsen en houtsneden bedoeld, waarvoor Bruegel de tekeningen leverde. Van één koperen etsplaat konden tot 1000 of 1500 prenten worden gedrukt en die vonden gretig aftrek. Bozar dook in het prentenkabinet van de Koninklijke Bibliotheek van België en diepte prenten op uit de eeuw van Bruegel. Hier kunt u het verslag van die tentoonstelling herlezen. 

Joannes en Lucas van Doetecum naar Pieter I Bruegel, Kermis van Sint-Joris, ets met burijngravure, 1560, KBR – Prentenkabinet, S.II 80368

Hele generaties kunstenaars hebben zich laten inspireren door Bruegel, van tijdgenoten van hem, tot nu bij ons, tot in Iran en Afrika. In het Kasteel van Gaasbeek liep de tentoonstelling "Feast of fools" waarin de erfenis van Bruegel centraal stond. U kunt het verslag van die tentoonstelling hier herlezen. 

Schone Kunsten Gent, www.lukasweb.be – Art in Flanders

Bruegel ook dit najaar nog volop te ontdekken

Ook in het najaar zijn er nog heel wat activitein waarin Bruegel centraal staat. Zo loopt in het openluchtmuseum van Bokrijk nog tot 20 oktober "De wereld van Bruegel" met volkse taferelen van de schilder. 

Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal" over de expo in Bokrijk:

Videospeler inladen...

In het Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen kunt u permanent een van de topstukken van Bruegel ontdekken, het schilderij "Dulle Griet". Vanaf 5 oktober krijgt de "Dulle Griet" gezelschap van meesterwerken uit de 15de- en 16de eeuw die ontdekt werden door twee Antwerpse verzamelaars, Fritz Mayer van den Bergh en Florent van Ertborn.

Museum Mayer van den Bergh, www.lukasweb.be – Art in Flanders, foto foto: KIK-IRPA

In "Van Gils & Gasten" vertelde schrijver Jeroen Olyslaegers over zijn fascinatie voor "Dulle Griet". Herbekijk hier het interview: 

Videospeler inladen...

Tot 31 oktober loopt ook nog "De blik op Bruegel" in Dilbeek. Dat is een openluchttentoonstelling die de rol van het landschap in het werk van Pieter Bruegel oproept en confronteert met hedendaagse installaties. 

Vanaf volgende week start in het Atomium in Brussel de belevingstentoonstelling "Bruegel. A poetic experience". Aan de hand van reproducties en interactieve installaties kunt u zich er volledig onderdompelen in de wereld en persoonlijkheid van Bruegel. 

Voor meer activiteiten die nog lopen of op stapel staan, klik hier. En hier. En voor "Bruegel in zwart en wit" in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel tenslotte hier.

"Weg van het meesterwerk"

Op 4 september beet het schilderij "De korenoogst" van Bruegel de spits af in het nieuwe Canvasprogramma "Weg van het meesterwerk". U kunt die aflevering nog herbekijken tot 18 oktober op VRT NU, via deze link.

© VRT - Sylvester Productions

10-delige Bruegelpodcast

Ook Klara heeft flink wat aandacht besteed aan Bruegel. Zo maakte de zender een "Bruegel"-podcast. Daar vertelt Leen Huet meer over het leven van Pieter Bruegel de Oude. Klik hier om de 10 afleveringen te downloaden.

Meest gelezen