Dit zijn de 10 leukste snufjes op technologiebeurs IFA

Liefhebbers van technologie en snufjes moeten dezer dagen in Berlijn zijn. Daar vindt tot woensdag IFA plaats, de grootste beurs voor consumentenelektronica van Europa. Met de dreigende handelsoorlog tussen China en de VS, is deze editie eentje in mineur. Toch worden er ook dit jaar interessante snufjes voorgesteld. We lijsten er een aantal op. 

1. Fietshelm met richtingaanwijzer

Livall is een Chinese producent van fiets- en skihelmen. Het bedrijf ontwikkelt slimme helmen die volgestouwd zijn met technologie. De "BH51" heeft achteraan twee rode richtingaanwijzers. Die bedien je met de meegeleverde knoppen die je aan het stuur vastmaakt. Je kan de fietshelm verbinden met je smartphone en al fietsend telefoneren. Bij een val, kan je een noodsignaal sturen. 

Videospeler inladen...

2. Radiator is ook een batterij

Naast grote technologiebedrijven zoals Samsung en Bosch zijn op IFA ook kleinere bedrijven, zoals de Franse start-up Lancey, aanwezig. Lancey werd opgericht door Raphaël Meyer, een doctor in de thermodynamica. Het bedrijf lanceert op IFA de nieuwste versie van zijn slimme radiator met geïntegreerde batterij. Deze radiator slaat elektriciteit die gegenereerd wordt uit zonnepanelen overdag op, om die 's avonds in de vorm van warmte terug te geven. Met de radiator wil Lancey dat we de elektriciteit uit zonnepanelen efficiënt hergebruiken. 

3. Kweek je eigen kruiden in een mini-serre

De Duitse technologiereus Bosch is alomtegenwoordig in Berlijn. Het bedrijf toont op IFA verschillende nieuwigheden. Eentje daarvan is de "Bosch smart grow". Dat is een mini-serre die je in de keuken zet en waarin je basilicum, munt of andere kruiden kan kweken. Je giet water en voedingstoffen in een bak. Nadien plaats je de biologisch afbreekbare potjes met zaden in het toestel en de ledverlichting doet de rest. 

4. Slimme koelkast neemt een foto van de inhoud

Je hebt het misschien al eens meegemaakt. Je doet je boodschappen en realiseert achteraf dat je een aantal producten uit de koelkast vergeten bent. Na de Zuid-Koreaanse producenten Samsung en LG brengt ook Bosch een koelkast met ingebouwde camera's op de markt. De koelkast neemt telkens als je de deur sluit verschillende foto's en stuurt die naar jouw smartphone. Hiermee hoopt Bosch dat als je de volgende keer je boodschappen doet, niet hoeft terug te gaan. 

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

5. Smartwatches geraken ingeburgerd

Smartwatches of slimme horloges geraken meer en meer ingeburgerd. Naast de grote spelers zoals Samsung, Motorola en Fitbit, zetten meer en meer klassieke horlogemakers in op smartwatches. Deze trend is al een paar jaar bezig, maar lijkt zich te versnellen. Dit is niet verrassend omdat de slimme horloges alles bijhouden. Ze houden bij hoeveel stappen we zetten en moedigen ons aan om meer te bewegen. Sneakerproducent Puma wil daarop inspelen en lanceert de eerste smartwatch genaamd "Puma Smartwatch". 

6. Robots als superhelden

Geen technologiebeurs zonder robots. De Chinese Ubitech komt jaarlijks naar IFA met robots die je met de smartphone of tablet kan bedienen. Het bedrijf werd in 2008 opgericht en groeit elk jaar gestaag, het integreert ook meer en meer artifciële intelligentie in de robots. Ubitech staat dit jaar met verschillende humanoïde (robots die zich bewegen als mensen, red.) robots op IFA. Daarnaast is ook de "Jimu Robot Courtbot", zoals te zien in onderstaande video, te bewonderen in Berlijn. 

7. Amazon wil ook tv's maken

Dat Amazon van alle markten thuis is, weten we ondertussen. Het bedrijf is niet alleen een onlinewinkel, maar ontwikkelt ook datacenters, is actief in de ruimtevaart en heeft met Amazon Prime een eigen streamingdienst. De strijd tussen de verschillende spelers zoals Netflix, Amazon en Disney + wordt hard gespeeld. En net nu komt Amazon met de "Amazon Fire TV". Een tv-toestel dat geproduceerd werd door Grundig en waarop Amazon zijn eigen streamingdienst heeft geïnstalleerd. Voordien moesten gebruikers een aparte decoder met "Fire TV" aankopen. 

8. LG-smartphone is niet echt "plooibaar"

Nu Samsung en Huawei met elkaar strijden om de eerste plooibare smartphone op de markt te brengen, komt de Zuid-Koreaanse LG met een toestel dat je in twee kan plooien. Het verschil met de "foldable" van Samsung is dat het hier gaat over twee aparte schermen die met een scharnier verbonden zijn met elkaar. Toch is ook LG bezig met de ontwikkeling van een eigen "foldable", maar het bedrijf vindt dat de markt nog niet rijp is voor een plooibare smartphone. 

9. "Galaxy Fold" terug van weggeweest

Na het fiasco van de eerste lancering in april, waarbij er meldingen waren van defecte toestellen, probeert Samsung het opnieuw op IFA. Het bedrijf komt met een nieuwe en naar eigen zeggen verbeterde versie van de "Galaxy Fold", de smartphone waarvan je het scherm kan plooien. Samsung heeft hard gewerkt om het toestel beter te maken. Grote verschillen zijn er niet met zijn voorganger. De "Galaxy Fold" komt uit in een paar landen waaronder Zuid-Korea, Frankrijk en de VS. In ons land zal het toestel niet te koop zijn. 

10. Huawei zet in op 5G

We eindigen niet met een gadget, maar met de Kirin 990. Dat is de nieuwste chip van smartphoneproducent Huawei. De Kirin 990 is de eerste smartphonechip van Huawei die een verbinding kan maken met het 5G GSM-netwerk. De Chinese technologiereus lanceert elk jaar op IFA een nieuwe chip die later verwerkt wordt in de duurste smartphones van het merk. De eerste smartphone van Huawei met de Kirin 990 zal de Mate 30 zijn. Dat toestel wordt op 19 september voorgesteld. 

Met welk besturingssysteem dat toestel zal verschijnen is onduidelijk, want Google heeft al aangegeven dat Huawei het Android-besturingssysteem niet mag gebruiken. 

Huawei CEO Richard Yu met de Kirin 990
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen