ZNAM/EurekaSlide

Geen plaats meer voor kernafval, "Plaatstekort is vrij nijpend, daarom trekken we aan de alarmbel"

De bunkers voor de opslag van laagradioactief afval in ons land zitten vol. Belgoprocess, het overheidsbedrijf verantwoordelijk voor de verwerking van het nucleair afval in ons land, waarschuwt daarvoor in zijn jaarrapport. Dat schrijft De Tijd.

De opslagbunker in Dessel voor laagradioactief afval zit met 50.000 vaten nagenoeg helemaal vol. "Het plaatstekort is vrij nijpend. Voor het afval dat er de komende jaren bijkomt is er geen plaats meer. Daarom trekken we aan de alarmbel", zegt Bart Thieren, woordvoerder van Belgoprocess. Het overheidsbedrijf begint volgende maand dan ook met de bouw van een extra opslaggebouw voor nog eens 5.000 vaten.

Belgoprocess investeert 7 miljoen euro in het bijgebouw voor die extra vaten, dat tegen eind volgend jaar klaar moet zijn. Tot dan moet het op zoek naar alternatieven om het radioactief afval te stockeren. "Het gaat om bijvoorbeeld beschermende kleding die mogelijk besmet is of industrieel materiaal. In sommige gevallen kan dat radioactief afval tot 300 jaar schadelijk blijven", aldus Thieren.

Dat bijgebouw moet voldoende buffer bieden in afwachting van een definitieve bergingsinstallatie. Die moest normaal in 2017 klaar zijn, maar de nucleaire waakhond FANC had tal van bezwaren, waardoor er nog geen vergunning is. Begin dit jaar werd een nieuwe vergunningaanvraag ingediend. Als alles vlot verloopt, kan het gebouw tegen 2024 in gebruik genomen worden.

Meest gelezen