Telefoons afluisteren, camera's plaatsen, observeren: FAST-team vatte vorig jaar 345 voortvluchtige criminelen

In 2018 zijn 345 criminelen die na een veroordeling in ons land gevlucht zijn, alsnog gevat. Dat blijkt uit cijfers van het FAST-team van de federale politie, in de Franstalige krant La Dernière Heure. Het gaat onder meer om moordenaars en verkrachters. Drie van de opgepakte voortvluchtigen stonden op de Belgium's Most Wanted-lijst, met de meest gezochte criminelen. Sinds dit jaar kan het team meer speciale politietechnieken gebruiken om de voortvluchtigen op te sporen.

Het FAST-team, of Fugitive Active Search Team, dat zijn 10 mensen die 24 uur op 24 zoeken naar voortvluchtige criminelen. Mensen die veroordeeld zijn voor pakweg moord of verkrachting, maar toch aan justitie zijn kunnen ontsnappen. En die zoektocht loont. Vorig jaar zijn 345 voortvluchtige veroordeelden gevat. "Het gaat om moordenaars, zware drugshandelaars, voortvluchtigen die lid waren van een criminele organisatie, mensensmokkelaars en verkrachters", zegt Martin Van Steenbrugge, die het FAST-team leidt. Bijna 100 van hen werden in eigen land gearresteerd. De anderen onder meer in Frankrijk, Nederland en Duitsland, via samenwerkingen met FAST-teams uit die landen. Want in de Europese Unie heeft tegenwoordig élk land een FAST-team. "Degene die in het buitenland zijn gearresteerd, worden allemaal overgeleverd aan ons land op korte tijd. En komen dus zo in Belgische gevangenissen terecht", zegt Van Steenbrugge.

Lees verder onder de foto:

Martin Van Steenbrugge, baas FAST-team

Sinds de start van het FAST-team in ons land, zo'n 20 jaar geleden, worden telkens honderden voortvluchtigen per jaar gevat. In 2017 waren het er bijvoorbeeld 410. Maar toch is de lijst niet op. Het team zoekt vandaag nog steeds naar 1.852 criminelen. 

Sinds dit jaar mogen we speciale politietechnieken gebruiken, zoals telefoons afluisteren of observaties

Martin Van Steenbrugge, baas FAST-team

Hoe de voortvluchtigen precies worden opgespoord, dat varieert. Sinds dit jaar mag het team wel meer speciale politietechnieken gebruiken. "Daarmee kunnen we echt alles uit de lade halen om de voortvluchtigen te traceren", zegt Van Steenbrugge. "Het gaat om bijzondere opsporingsmethodes, maar ook telefoons afluisteren, gsm's lokaliseren, camera's plaatsen, of de speciale eenheden inzetten om observaties op te voeren. Een hele reeks methodes dus om succesvol te zijn in het opsporen van de voortvluchtigen."

Most wanted

Van alle voortvluchtigen die het FAST-team al kon oppakken, stonden er een tiental op de Belgium's Most Wanted-lijst, van de meest gezochte criminelen dus. "Vorig jaren waren het er 3, dit jaar zijn het er al 2. Belgium's Most Wanted is heel succesvol. Zeker voor de zware criminelen die erop staan, hebben we al heel wat bruikbare tips gekregen om ons verder te helpen die mensen op te sporen."

Meest gelezen