Vijfde wolf gespot in Wallonië deze zomer

Er is deze zomer een vijfde wolf gespot in Wallonië, in de buurt van de gemeente Havelange in de provincie Namen. Een automobilist kon op 1 augustus 's ochtends vroeg op een veldweg enkele foto's maken van het dier.  Franse experts hebben bevestigd dat het wel degelijk om een wolf gaat. Het is wel niet duidelijk of het dier zich op dit moment nog in ons land bevindt. 

De automobilist kon de foto's op 1 augustus om 6.30 uur maken vanop een veldweg tussen Verlée en Odet, niet ver van Havelange in de provincie Namen. Het Waalse wolvennetwerk stuurde na het zien van de foto's op Facebook experten ter plaatse om zoveel mogelijk informatie in te winnen en om eventuele nieuwe sporen te vinden van het dier in de omgeving, zonder verder resultaat. 

Maar de foto's lieten weinig ruimte voor twijfel en intussen is het nieuws ook door Franse experts bevestigd: het gaat wel degelijk om een wolf. Alain Licoppe, coördinator van het Waalse wolvennetwerk, bevestigt het nieuws van RTBF aan VRT NWS. "Het is zeker dat er begin augustus een wolf in de regio geweest is. Maar het is niet zeker of hij zich daar ook gevestigd heeft. We hebben de wolf daarna niet meer gezien op onze camera's. Het ging zeker om een -voor ons land- nieuwe wolf. Maar het is zeer goed mogelijk dat het dier op dit moment ons land al verlaten heeft." 

Het ging om de vijfde wolf die geïdentificeerd is in Wallonië sinds de oprichting van het Waalse netwerk dat de terugkeer van de wolf observeert in 2017.  Van twee wolven gaat men ervan uit dat ze zich intussen hebben gevestigd in Wallonië. Eén wolf wordt regelmatig gezien in de Hoge Venen, de andere in de regio rond Neufchâteau. De drie anderen zijn slechts 1 keer gezien, wat erop kan wijzen dat ze enkel op doortocht waren in ons land. 

Bekijk hier enkele foto's van de wolf:  (en lees verder onder de Facebookpost)

Wallonië is de ontbrekende schakel tussen de wolvenpopulaties in Duitsland en in Frankrijk en Italië.  Als de wolven die al gespot zijn allemaal mannetjes zijn, zal de komst van een vrouwtje bepalen of er in Wallonië uiteindelijk opnieuw een roedel zal verblijven.

In Limburg is het intussen nog steeds uitkijken naar wolvin Naya. Van haar zijn er sinds dit voorjaar geen waarnemingen meer.  Wolvenexpert Jan Loos van welkomwolf.be deed begin deze week nog een oproep aan alle Limburgers om mogelijke waarnemingen van Naya en van haar welpen zeker te melden. 

Herbekijk hieronder de reportage uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen