Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

1.500 extra doden door hittegolven in Frankrijk, maar wel 10 keer minder dan in 2003

De twee hittegolven van afgelopen zomer in Frankrijk hebben ongeveer 1.500 extra overlijdens veroorzaakt, tien keer minder dan de hittegolf in 2003. 

De cijfers werden meegedeeld door de Minister van Gezondheid Agnès Buzyn in de uitzending "Questions Politiques". In juni en juli stierven er 1.435 mensen meer dan gemiddeld in die periode, zei ze, "maar dat is tien keer minder dan tijdens de hittegolf van 2003." Het gaat om 567 extra overlijdens tijdens de eerste hittepiek in juni, en 868 tijdens de tweede in juli.

Al bij al lijkt het aantal hittedoden dus mee te vallen en daar zijn twee verklaringen voor.  "De hittegolf van 2003 duurde 20 dagen, terwijl we nu 18 dagen hittegolf hadden, maar verspreid over twee periodes", zei Buzyn. Anderzijds waren de twee hittegolven van dit jaar heel intens, en hield de tweede hitteperiode een groot deel van Frankrijk in zijn greep. In een derde van 's lands 600 meetstations werden absolute records opgetekend. 

Frankrijk heeft zijn lessen getrokken uit de rampzalige hittegolf van 2003, met 15.000 extra doden

Maar Buzyn zei ook dat overheidsmaatregelen het aantal slachtoffers fel hebben doen dalen. De hittegolf van 2003, die ongeveer 15.000 mensenlevens eiste, heeft een trauma achtergelaten in Frankrijk, en heeft ervoor gezorgd dat er afdoende maatregelen worden genomen nu: van extra ziekenhuisbedden tot meldsystemen om dagelijks contact te zoeken met alleenwonende ouderen. Toch zijn het ook dit jaar vooral oudere mensen die het zwaarst getroffen zijn: ongeveer de helft was ouder dan 75. Anderzijds werden ook andere volwassenen en zelfs jongeren getroffen. 

In juni werd in Frankrijk een absoluut hitterecord gevestigd, toen er in de Hérault op 28 juni 46 graden Celsius werd opgetekend. Ook in de tweede helft van juli klom het kwik bijzonder hoog, tot 42,6 graden in Parijs.  

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de hittegolf van eind juni in Frankrijk:

Videospeler inladen...
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen