Videospeler inladen...

Centrum Peking ligt lam voor een nachtelijke militaire parade

Het centrum van de Chinese hoofdstad was de voorbije nacht gesloten voor een parade van het Chinese leger. Dat bereidt de ceremonies voor de 70e verjaardag van het communistische regime voor, op 1 oktober.

De gigantische Laan van de Eeuwige Vrede, die de hoofdstad van oost naar west doorkruist, was over een afstand van tien kilometer afgesloten voor verkeer. Zo kon het leger ​​langs het Tiananmen-plein marcheren, het symbolische hart van de Chinese macht. Het is daar dat de communistische leider Mao Tse-tung op 1 oktober 1949 de Volksrepubliek heeft uitgeroepen.

De wegen werden geleidelijk afgesloten voor het autoverkeer vanaf zaterdag 16.00 uur tot zondagochtend. De politie verbood ook de toegang tot woningen met uitzicht op de laan en beval verschillende internationale media om hun gebouwen tijdens het weekend te ontruimen.

Het officiële persbureau Xinhua zei dat er ongeveer 90.000 mensen aan de oefeningen deelnemen. Ook de volgende weekends van september zullen de lanen afgesloten worden voor de repetities.

Peking viert traditioneel het jubileum van het regime om de 10 jaar met een gigantische militaire parade. Daarin wordt altijd de nadruk gelegd op de kracht van het Chinese leger. China heeft het grootste leger ter wereld, met twee miljoen soldaten, en het tweede militaire budget - al blijft het ver achter bij dat van de Verenigde Staten.

Het evenement komt op een gevoelig moment voor het regime. Dat worstelt met een handelsoorlog met de Verenigde Staten van Donald Trump, demonstraties in Hong Kong en kritiek op het harde optreden tegen de moslimbevolking in het noordwesten van het land.

Videospeler inladen...

Meest gelezen