Bijna 40 oproepen per dag: Zelfmoordlijn zoekt extra vrijwilligers

De Zelfmoordlijn is op zoek naar extra vrijwilligers. Dat schrijft De Zondag. Vorig jaar kreeg de hulplijn 1813 meer dan 15.000 oproepen, dat zijn er bijna 40 per dag. Vooral tussen 18 uur 's avonds en 2 uur 's nachts komen er veel telefoontjes. Er moeten nieuwe vrijwilligers opgeleid worden om alle vragen via de verschillende kanalen te kunnen beantwoorden en daar zijn extra middelen voor nodig. 

Ons land heeft de slechtste zelfdodingscijfers van West-Europa. Elke dag stappen er in Vlaanderen drie mensen uit het leven. Wie met vragen zit rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op www.zelfmoord1813.be .  Vorig jaar kreeg de Zelfmoordlijn (via telefoon en chat) meer dan 15.000 oproepen, dat zijn er bijna 40 per dag.  Dinsdag is het Werelddag suïcidepreventie. 

"De Zelfmoordlijn is eigenlijk constant op zoek naar extra mensen die mee de telefoon of de chat willen beantwoorden omdat we weten dat er nog altijd mensen zijn die ons proberen te contacteren en die niet meteen een gesprek kunnen krijgen", legt Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding, uit. 

Tussen 18 uur en 2 uur 's nachts is het via de telefoon het drukst. "We hebben een systeem waarbij onze vrijwilligers zichzelf inplannen. Op dat moment hebben we wel de meeste capaciteit nodig." 

Iedereen die zich geroepen voelt is welkom, maar niet zomaar iedereen kan uiteindelijk ook effectief starten als vrijwilliger. "Mensen hebben geen vooropleiding nodig. Wat wij wel gaan bekijken is of iemand zich een aantal uren per maand kan vrijmaken voor ons. Heeft die persoon zelf voldoende veerkracht? Kan hij of zij het aan om dat soort moeilijke gesprekken te voeren? Mensen volgen een opleiding en op het einde van die opleiding moeten zij kunnen tonen dat ze echt wel een gesprek kunnen voeren met iemand die heel acuut aan zelfmoord denkt."  Kandidaat-vrijwilligers kunnen aangeven welk medium hen het beste ligt: telefoon, chat of e-mail. 

Op het einde van de opleiding moeten kandidaat-vrijwilligers kunnen tonen dat ze echt wel een gesprek kunnen voeren met iemand die heel acuut aan zelfmoord denkt.

Kirsten Pauwels, directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Op dit moment heeft de Zelfmoordlijn 161 vrijwiligers, een verdubbeling tegenover 5 jaar geleden. "Als wij verder willen groeien en naar 200 of 250 vrijwilligers gaan, dan hebben wij ook extra middelen nodig om die mensen op een goeie manier te ondersteunen", zegt Pauwels.  "Onze chatbox is bijvoorbeeld nog beperkt in openingsuren. Wij dromen ervan om ook 24 uur per dag beschikbaar te zijn via de chat, maar dat vraagt een vervijfvoudiging van de capaciteit. Stap voor stap willen we wel blijven groeien." 

De Zelfmoordlijn 1813 is 24/7 bereikbaar via e-mail en telefoon. De chat is bereikbaar van 18.30 tot 22.30 uur. 

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen