Proximusvoorzitter De Clerck wil loonplafond doorbreken: gaan volgende CEO's van Proximus en Bpost weer meer verdienen?

Mogelijk wordt het loonplafond voor CEO's van gemengde overheidsbedrijven in ons land zoals Proximus en Bpost opnieuw versoepeld. Als het van Stefaan De Clerck afhangt als voorzitter van de raad van bestuur bij Proximus, mag de opvolger van Dominique Leroy bij Proximus alvast meer gaan verdienen dan het maximum van 650.000 euro, zei hij in "De zevende dag".  De Belgische bedrijven ondervinden momenteel nadeel van die loonhandicap, is de redenering. 

Afgelopen week raakte bekend dat Dominique Leroy na bijna zes jaar aan het hoofd van Proximus overstapt naar de Nederlandse telecomconcurrent KPN. In Nederland geldt geen loonplafond en ze zal er wellicht meer kunnen verdienen. De vraag rijst dan ook of België dat loonplafond niet moet laten springen om kwalitatieve CEO's voor gemengde overheidsbedrijven te kunnen blijven aantrekken - ook bij Bpost moet er trouwens een nieuwe baas komen om Koen Van Gerven op te volgen.  

Als het van Stefaan De Clerck afhangt, mogen de toplonen opnieuw omhoog. "Iedereen weet dat dit een heikel punt is: de verloning is elders veel groter. Je start bij het zoeken naar een CEO met een handicap." 

Iedereen weet dat het loonplafond een heikel punt is. Je start bij het zoeken naar een CEO met een handicap

De Clerck wijst erop dat de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur en de onafhankelijkheid van het bedrijf toegenomen zijn onder minister Alexander De Croo. De Raad van Bestuur van Proximus kan beslissen om het loonplafond aan te passen. Dat moet weliswaar in overleg met de regering gebeuren, zegt De Clerck: "Uiteraard hou je bij die beslissing contact met je hoofdaandeelhouder."

De Belgische staat heeft nog altijd 53 procent van de aandelen van Proximus in handen, en zal een mogelijk voorstel ook mee moeten goedkeuren in de Algemene Vergadering.  Maar als het van De Clerck afhangt, dan is er marge voor onderhandeling bij de volgende sollicitatiegesprekken met kandidaten, en dus ruimte voor opslag. 

De Clerck zei voorts nog dat wat hem betreft, Dominique Leroy mag blijven tot december om haar normale termijn uit te doen, en de onderhandelingen met de vakbonden over een geplande herstructurering af te ronden. De vakbonden hebben gevraagd om haar onmiddellijk ontslag, nadat het nieuws over haar geplande overstap bekend was geraakt. Maar De Clerck vindt het belangrijk dat ze de lopende dossiers, waaronder de digitale shift, mee afrondt. 

Groen is tegen

De partij Groen is het niet eens met het idee om het loonplafond op te heffen. "Als meerderheidsaandeelhouder in Proximus hebben wij als overheid de plicht om het goede voorbeeld te geven. Dat betekent dat het niet logisch is dat een CEO meer verdient op 1 jaar dan een gewone werknemer op meer dan 20 jaar", zegt Kamerlid Kim Buyst.

Groen is ervan overtuigd dat er wel bekwame CEO's te vinden zijn voor een loon van 650.000 euro per jaar die een overheidsbedrijf als Proximus mee willen uitbouwen tot een bedrijf dat zorgt voor excellente dienstverlening aan haar klanten op het vlak van communicatie. 

Bekijk hier het fragment met De Clerck uit "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Tijdens het gesprek was er even ophef toen presentator Lieven Verstraete ongewild een beker omgooide, bekijk het fragment hier:  

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen