Videospeler inladen...

Kunstenaar plant bos in voetbalstadion: Kijken we op een dag naar de natuur als naar bedreigde dieren in de zoo?

In het voetbalstadion van Klagenfurt in Oostenrijk heeft kunstenaar Klaus Littmann een bos met 300 bomen geplant. Het stadion wordt zo de komende weken een plaats van stilte, maar ook een plaats om na te denken, bijvoorbeeld over de klimaatopwarming.

Littmann vond voor zijn werk inspiratie in een schilderij van zijn landgenoot Max Peintner: "Die ungebrochene Anziehungskraft der Natur” (De ongebroken aantrekkingskracht van de natuur).
(lees verder onder de afbeelding van het schilderij.

Klaus Littmann legt uit wat zijn collega toen met zijn schilderij en hijzelf nu op een grotere schaal wil zeggen:

"Peintner had in 1970 het idee dat we op een dag alleen nog naar de natuur zouden kunnen kijken in daartoe bestemde zones, bijvoorbeeld in een kraterachtige architectuur als een stadion. Wat we al decennia doen in dierentuinen met bedreigde diersoorten, dat zou ook de natuur kunnen overkomen."

Met al het nieuws over de klimaatopwarming is het thema dat Peintner destijds aankaartte volgens Littmann bijzonder actueel. "Veel bezoekers zullen het dan ook zien als een memoriaal, een symbool in het klimaatdebat".

De tentoonstelling in het stadion van Klagensfurt is te bezoeken tot 27 oktober.

Bekijk hieronder beelden van het stadion met bos:

Videospeler inladen...

Meest gelezen