Videospeler inladen...

Mysterieuze ziekte doodt minstens 20 honden in Noorwegen

In Noorwegen houden heel wat eigenaars van honden hun huisdier scherp in de gaten dezer dagen. De voorbije weken zijn in het hele land minstens 20 honden gestorven aan een mysterieuze ziekte. De bevoegde instanties tasten voorlopig in het duister over de exacte oorzaak.

De eerste meldingen werden gemaakt in en om de hoofdstad Oslo, maar de ziekte slaat ook in andere steden toe. Zo zijn er intussen ook gevallen van zieke en dode honden bekend in Bergen, een stad in het zuidwesten van het land, en de meer noordelijk gelegen stad Trondheim. Ook in de provincie Nordland, in het hoge noorden, zijn honden ziek geworden en/of overleden.

De overleden dieren vertoonden allemaal dezelfde verschijnselen: ze hadden bloederige diarree en braakten ook bloed. De honden behoorden tot verschillende rassen en hadden uiteenlopende leeftijden. Ze waren kerngezond voor de ziekte toesloeg. En het gaat razendsnel: binnen de 24 uur na de eerste symptomen waren ze overleden.

Gezonde, sterke honden die zo snel sterven, dat is ernstig. Het is een situatie die ik nog niet eerder meegemaakt heb.

Jorun Jarp, directeur bij het Noorse agentschap voor voedselveiligheid

Het Noorse agentschap voor voedselveiligheid, het Noorse veterinaire instituut en dierenartsen aan de Milieu- en Biowetenschappelijke Universiteit (NMBU) voeren een uitgebreid onderzoek, maar tasten voorlopig in het duister. Ze weten niet of het gaat om individuele gevallen, dan wel of er een verband is.

"De ziekte is heel ernstig, maar we weten niet of dit iets besmettelijks is", zegt woordvoerder Ole-Herman Tronerud aan de Noorse openbare omroep NRK. "Gezonde, sterke honden die zo snel sterven, dat is ernstig. Het is een situatie die ik nog niet eerder meegemaakt heb", zegt Jorun Jarp, directeur bij het voedselagentschap.

Wat is de oorzaak?

De onderzoekers houden alle opties open, gaande van virussen over bacteriën en schimmels tot parasieten. Van vergiftiging lijkt geen sprake, ook lijkt het er niet op dat er iets mis was met het voer dat de dieren kregen. De zieke en dode honden kregen voer van verschillende merken.

Op drie van de overleden honden zijn autopsies uitgevoerd, maar die kunnen nog geen definitief uitsluitsel brengen. De onderzochte dieren leden alleszins aan een ernstige darmaandoening. "We vonden geen salmonella of campylobacter terug, maar wel twee andere bacteriën die -apart of in combinatie- diarree kunnen veroorzaken", zegt Hannah Jørgensen van de NMBU aan de NRK.

Het gaat om de Clostridium perfringens en de Providencia alcalifaciens, maar het is nog te vroeg om te zeggen of die bacteriën de oorzaak van de ziekte-uitbraak zijn.

"Beperk contact tussen honden"

De autoriteiten raden baasjes uit voorzorg aan om het contact met andere honden te beperken en hun hond aan de leiband te houden als ze ermee naar buiten gaan. Eigenaars moeten zelf ook de inschatting maken of ze naar openbare evenementen zoals hondenshows gaan.

Er zijn voorlopig nog geen meldingen van gelijkaardige ziektebeelden en overlijdens bij andere dieren. Het lijkt er volgens de instanties ook niet op dat het een aandoening is die ook mensen kan besmetten.

Videospeler inladen...

Meest gelezen