Trump maakt einde aan vredesgesprekken met taliban

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een geheim overleg met de taliban en de president van Afghanistan afgelast en lijkt niet meer te geloven in vredesgesprekken met de taliban, over de oorlog in Afghanistan. Dat heeft hij gisteravond aangekondigd op Twitter.

"Ze zouden vanavond (zaterdagavond, red.) aankomen in de Verenigde Staten. Jammer genoeg, om politieke druk uit te oefenen, hebben ze een aanslag gepleegd in Kaboel, waarbij één van onze goede soldaten omkwam, samen met elf andere mensen", schrijft president Trump.

"Ik heb onmiddellijk de ontmoeting geannuleerd en een einde gemaakt aan de vredesonderhandelingen. Wie zou zo veel mensen doden om hun onderhandelingspositie te versterken? Als ze niet kunnen instemmen met een staakt-het-vuren tijdens deze zeer belangrijke vredesbesprekingen, en zelfs 12 onschuldige mensen doden, dan hebben ze waarschijnlijk niet de macht om over een belangrijke overeenkomst te onderhandelen. Hoeveel decennia willen ze nog vechten?", vraagt Trump zich nog af.

Lees verder onder de tweets.

Die geheime ontmoeting tussen de Amerikaanse onderhandelaars en de talibanleiders en, afzonderlijk, de president van Afghanistan, zou vandaag plaatsvinden in Camp David, het officiële buitenverblijf van de Amerikaanse president, maar is nu dus afgelast door Donald Trump.

Trump is ontzet door alweer een nieuwe zelfmoordaanslag door de taliban in de Afghaanse hoofdstad Kaboel, ze pleegden er zelfs twee de voorbije week, waarbij eerst 16 burgers en daarna nog eens 10 burgers omkwamen, maar ook, en da's niet onbelangrijk, een Amerikaanse en een Roemeense militair.

Er zou nochtans een doorbraak zijn bereikt in de vredesbesprekingen tussen de Verenigde Staten en de taliban. De VS onderhandelen al maandenlang met de taliban. De Amerikanen zouden zich terugtrekken uit Afghanistan en in ruil daarvoor beloven de  taliban geen aanslagen meer te plegen tegen de Verenigde Staten en hun bondgenoten en geen onderdak meer te bieden aan internationale terreurorganisaties zoals Al Qaeda.

Eigenlijk moest de deal alleen nog ondertekend worden door president Trump. Of de gesprekken op diplomatiek niveau nu ook zijn opgeschort is nog onduidelijk. De Afghaanse regering heeft al laten weten dat vrede alleen mogelijk is als de taliban het geweld stoppen.

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen