Videospeler inladen...

Tyfoon Faxai beukt in op Tokio: één dode, 900.000 mensen zonder stroom en lange rijen wachtenden in stations

In Japan is de krachtige tyfoon Faxai aan land gekomen in de provincie Chiba, ten zuidoosten van Tokio. Faxai haalt windsnelheden van 216 kilometer per uur. Zo'n 910.000 mensen zitten zonder stroom en het verkeer is ernstig verstoord met geschrapte treinen en vluchten. Voorlopig is er melding van één dode en minstens tien gewonden.

Bijna 400.0000 mensen kregen de raad te evacueren, maar ze werden niet verplicht dat te doen. Intussen zitten al ruim 900.000 mensen zonder stroom in de regio. Luchtvaartmaatschappijen schrappen massaal vluchten. Er zouden al 160 vluchten geannuleerd zijn. Ook de veerboten in de Baai van Tokio zijn geannuleerd en sommige snelwegen langs de kust ten westen van de hoofdstad zijn afgesloten.

De spoorwegen kampen met enorme vertragingen. Een aantal ritten werd geschrapt om spoorarbeiders de tijd te gunnen de schade op te meten. De voorzorgsmaatregelen leiden tot lange rijen wachtenden in stations (foto onder). 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

In de provincie Shizuoka zijn een tiental huizen beschadigd, schrijven lokale media. Voorlopig is er melding van één dode en van minstens tien gewonden. In de havenstad Yokohama stortte een stellage in van een gebouw dat wordt gesloopt. Ook bij de havens in de Baai van Tokio is er schade. Faxai beukte er in op containers. En in Shizuoka werd een brug weggespoeld.

Het Japanse Meteorologisch Agentschap waarschuwde in een statement voor "windstoten, sterke golven, aardverschuivingen en overstromingen". Faxai komt er net nu Japan zich klaar maakt voor het Wereldkampioenschap Rugby dat start op 20 september en 400.000 buitenlandse toeristen lokt. 

Japan krijgt op het einde van de zomer en tijdens de herfst vaker te maken met tyfoons en tropische stormen, 4 tot 5 per jaar. Maar het is uitzonderlijk dat ze in de buurt van Tokio het land bereiken. Faxai zal via het noordoosten van Japan, via de Grote Oceaan wegtrekken.

Tyfoon? Andere regio, andere naam

  • In het Nederlands spreken we van een orkaan of tropische cycloon. Cycloon omdat de wind rond draait. Dikwijls rond het oog in het midden van de storm. Ten noorden van de evenaar draait de wind in tegenwijzerzin rond dat oog. Ten zuiden van de evenaar in wijzerzin.
  • In de Atlantische oceaan en aan weerskanten van de Verenigde Staten worden ze hurricanes genoemd. Hurricane is de Engelstalige variant van orkaan. Het woord is afkomstig van Hurican, de naam van de god van de wind bij de Maya’s.
  • Aan de Aziatische kant van de Grote Oceaan (Japan, China, Indonesië) en aan de westkust van Australië heten tropische stormen tyfoons.  In het Kantonees betekent tyfoon "grote wind".
  • In de Indische Oceaan (Onder Indië en ten oosten van Afrika)  worden ze meestal tropische cyclonen genoemd.

Bekijk hieronder de eerste beelden van de Tyfoon Faxai in Tokio:

Videospeler inladen...

Meest gelezen