AFP or licensors

VN over Bahama's: "In Marsh Harbor is zo'n 90 procent van alle huizen, gebouwen en infrastructuur verwoest"

Op de Bahama's gaat de situatie snel achteruit voor de mensen die zijn achtergebleven na de doortocht van de orkaan Dorian. Duizenden mensen zijn dakloos en er is nauwelijks water en stroom. Het eiland Great Abaco, ten noorden van de hoofdstad Nassau, is het zwaarst getroffen. Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties schat dat in de stad Marsh Harbor zo'n 90 procent van alle huizen, gebouwen en infrastructuur is verwoest.

Volgens de officiële cijfers heeft orkaan Dorian zeker 43 mensen gedood op de Bahama's, maar die dodentol kan nog fors oplopen, want er zijn nog duizenden vermisten. De meeste overlevenden zijn dakloos en moeten zich nu zien te redden in extreem moeilijke omstandigheden. Water en elektriciteit is er nauwelijks. 

De situatie op het eiland Great Abaco, ten noorden van de hoofdstad Nassau, is dramatisch. Volgens een schatting van het WFP, het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, is in de stad Marsh Harbor zo'n 90 procent van alle huizen, gebouwen en infrastructuur verwoest.  

Het Wereldvoedselprogramma schat dat zo'n 76.000 Bahamanen voedselhulp en water nodig hebben. 38 ton hulpgoederen zijn onderweg, meldt het WFP via twitter. Ook de Amerikaanse marine en kustwacht zijn de Bahama's aan het bevoorraden en hebben nog mensen kunnen redden in verre uithoeken van de eilanden.

Veel overlevenden willen weg, maar de evacuatie gebeurt met veerboten en dat gaat langzaam. Slachtoffers proberen in de Bahamaanse hoofdstad Nassau te geraken of gaan naar Florida. In Palm Beach is gisteren een cruiseschip aangekomen met ruim 1000 geëvacueerden aan boord.

Dorian is inmiddels afgezwakt tot een tropische storm en raast nu verder in het zuiden van Canada.

Herbekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen