Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Politieagent in kritieke toestand na schietincident bij controle in Luik, aanvaller overleden

In Luik is een politieagent levensgevaarlijk gewond geraakt bij een schietpartij. Het is niet duidelijk hoe erg hij er precies aan toe is. De agent wilde een inzittende in zijn auto controleren, waarop die een wapen getrokken zou hebben. Een andere agent kon de aanvaller neerschieten, hij is aan zijn verwondingen overleden.

Vanochtend is in een deelgemeente van Luik een agent ernstig gewond geraakt door een gewapende man, tijdens een interventie. De politie wilde een auto controleren waarin iemand lag te slapen. Daarop trok die inzittende een wapen en schoot naar de agenten. "De buren hadden de politie gebeld omdat er een wagen abnormaal geparkeerd stond op de openbare weg. Toen de politie toekwam, lag de verdachte te slapen. De agenten wilden een routinecontrole uitvoeren, maar de man trok meteen een wapen", laat het parket van Luik weten.

De agent, een dertiger, werd geraakt in het hoofd en werd in zeer kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hoe erg hij er aan toe is, is niet echt duidelijk. Volgens sommige bronnen is de man hersendood verklaard, andere bronnen zeggen dat hij geopereerd is en op intensieve zorg ligt. 

Een andere agent kon de aanvaller neerschieten. Die bezweek later aan zijn verwondingen. Waarom hij op de politieagenten schoot, is nog niet duidelijk. Hij zou wel dronken geweest zijn op het moment van de feiten. De verdachte is een dertiger afkomstig uit de regio rond Luik. Hij was bekend bij politie en gerecht, voor drugsfeiten. Zijn laatste veroordeling dateerde van 2010, toen werd hij veroordeeld voor drugs. "Maar hij is niet gekend voor feiten van geweld, banditisme of wapendracht", meldt het parket. Er zijn voorlopig geen aanwijzingen dat het om terreur zou gaan.

Lees verder onder de afbeelding: 

Burgemeester Luik: "Sterke emoties"

De burgemeester van Luik, Willy Demeyer (PS), heeft al kort gereageerd op de schietpartij. "Een Luikse politieagent is in kritieke toestand als gevolg van een interventie. Er zijn veel emoties in Luik." De burgemeester biedt zijn medeleven en steun aan de agenten van de zone. "Voor hen haalt dit incident pijnlijke herinneringen boven." Op 29 mei 2018 werden in Luik twee politieagentes en een student doodgeschoten.

Normaal gezien werd er vandaag in Luik hulde gebracht aan de moed en toewijding van de agenten tijdens de Fastes, maar de ceremonie is afgeschaft door de gebeurtenissen.

Ook minister van Binnenlandse Zaken in lopende zaken Pieter De Crem (CD&V) heeft zijn medeleven al geuit via Twitter. "Mijn diepste blijk van medeleven aan de familie, dierbaren en collega's van de agent." Hij noemt het geweld tegen politie "ontoelaatbaar": "Ik was diep onder de indruk. Politieagenten hebben een bijzonder belangrijke functie, ze hebben een goede opleiding, kunnen risico's goed inschatten, zijn met twee wanneer ze optreden en toch zie je dat dit kan gebeuren. In de opleiding zal er nog meer aandacht aan besteed worden en het is ook heel duidelijk dat ik alle maatregelen zal nemen om dit zoveel mogelijk te vermijden en dat een correcte bestraffing volgt." 

Minister van Justitie in lopende zaken Koen Geens (CD&V) noemt het "betreurenswaardig": "Luik is de laatste tijd zwaar getroffen geweest. Dit is heel betreurenswaardig. Het is een risico dat zich kan voordoen, maar dit mag nu wel stoppen. Ik vind het verschrikkelijk erg."

Ook verschillende politiekorpsen in ons land hebben hun steun al via sociale media betuigd aan het getroffen korps en de familie en vrienden van de politieagent. 

Bekijk hier de uitleg van Helen Goedgebeur in "Het Journaal

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen