Videospeler inladen...

Astrid Coppens over nepadvertenties: "Heel spijtig dat de mensen in de val trappen"

Steeds meer oplichters gebruiken de gezichten van BV's in nepadvertentiecampagnes op sociaalnetwerksites om goedgelovige surfers geld afhandig te maken. Ook Astrid Coppens en haar volgers zijn het slachtoffer geworden van zo een campagnes. "Ik ben gebruikt in campagnes voor dieetpillen en voor een goksite. Ik vind het heel erg dat mijn volgers in de val zijn getrapt en geld verloren hebben", zegt Astrid Coppens in "Vandaag" op Eén.

Televisiefenomeen, influencer en modeontwerpster Astrid Coppens heeft in "Vandaag" getuigd over haar ervaring met de "fake sponsored posts" waarin ze opgevoerd wordt op sociaalnetwerksites. Coppens werd opgevoerd in een campagne voor een goksite en nepadvertenties voor dieetpillen.

"Het is heel extreem. Het is gebeurd, nadat in de media was gekomen dat ik na de geboorte van mijn kindje snel terug mijn lijntje terug had. De "fake sponsored posts" zijn toen begonnen. Die campagnes zijn nog steeds aan de gang. Tientallen van mijn volgers hebben daar op geklikt", zegt Astrid Coppens.

Verschillende mensen hebben de vermageringsproducten gekocht en ze zijn het slachtoffer geworden van fraude met kredietkaarten. "Er wordt veel geld van hun kredietkaart gehaald elke maand. Uiteindelijk hebben die mensen hun kredietkaart moeten blokkeren", aldus Coppens.

De mensen moeten oppassen wanneer ze online geld uitgeven

Acht maanden geleden werd de identiteit van Astrid Coppens misbruikt in een campagne voor een gokwebsite. "Er werden toen fake posts van me verspreid, waarin werd gemeld dat ik mijn fortuin zou hebben gemaakt via een goksite. Die campagne heeft ongeveer een maand geduurd."

"Ik vind het erg voor mijn volgers. De mensen vragen me of die producten echt werken. Ik zeg dan, nee, je mag die producten niet bestellen. Dat is fake news. Ik vind het heel spijtig dat mijn volgers het slachtoffer zijn en dat de mensen daar in trappen. Je kan er niets aan doen. Ik probeer uit te zoeken wie aan de bron zit, maar ik vind dat Facebook veel te snel zo een posts toelaat."

Astrid Coppens  heeft de politie ingeschakeld, maar dat bracht geen soelaas.  "Ik heb de politie gecontacteerd, maar ik heb nooit echt antwoord of hulp gekregen. Ik vind het spijtig dat Facebook er niets aan doet. Ik heb al zeker van een twintigtal mensen bericht gekregen dat ze er in zijn getrapt. De mensen moeten oppassen als ze online geld uitgeven. Het is gevoelig", besluit Coppens in "Vandaag".

Bekijk het integrale gesprek met Astrid Coppens en Tim Verheyden uit "Vandaag" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen