AFP or licensors

België steunt bestrijding bosbranden in Amazonegebied

België stuurt hulpgoederen naar het Amazonegebied in Bolivia. Vandaag nog vertrekken ruim 300 tenten, 14 generatoren en een grote lading muskietennetten naar het Zuid-Amerikaanse land. Niet alleen in Brazilië, ook in Bolivia woeden de meest verwoestende bosbranden in meer dan tien jaar.

De schaal van de verwoesting van het Amazonewoud op Boliviaans grondgebied is huiveringwekkend: dit jaar alleen is er al meer dan 2 miljoen hectare tropisch regenwoud in vlammen opgegaan. Dat is bijna zoveel als de oppervlakte van België.

In Bolivia is er al meer dan 2 miljoen hectare tropisch regenwoud in vlammen opgegaan, bijna zoveel als de oppervlakte van België.

De Boliviaanse overheid heeft dan ook de hulp ingeroepen van de internationale gemeenschap. Volgens de FOD Buitenlandse Zaken zijn er momenteel meer dan 2.000 brandweerlui in de weer om de bosbranden in Bolivia te bestrijden.

"In coördinatie met de Europese Unie heeft ons land beslist om hulpgoederen aan te bieden", zegt Karl Lagatie van Buitenlandse Zaken in het radionieuws. 336 tenten, 14 generatoren en 672 muskietennetten zijn onderweg naar het getroffen gebied. "Daarmee willen we vooral de brandweer ondersteunen, die daar in zeer moeilijke omstandigheden moet werken", aldus nog Lagatie.

Ook Frankrijk heeft eergisteren hulp naar Bolivia gestuurd: een 40-tal brandweermannen, twee ton materieel en drones, gespecialiseerd in het opsporen van brandhaarden.

Het voorbije weekend ondertekende de Boliviaanse president Evo Morales in Colombia mee een akkoord om het Amazonewoud beter te beschermen. Maar over de performantie van dat akkoord zijn er grote twijfels.  In eigen land krijgt Morales heel wat kritiek, omdat zijn beleid de ontbossing van het regenwoud altijd gestimuleerd heeft. 

President Evo Morales probeert de brandweer te helpen bij het blussen van een brand aan de grens met Paraguay.
AFP or licensors

Meest gelezen