Videospeler inladen...

Britse premier Boris Johnson ook in Ierland onverstoorbaar: "We kunnen een brexit-deal sluiten voor 18 oktober"

De Britse premier Boris Johnson, op bezoek in Dublin, blijft zijn optimistische en energieke zelf. Ja, er is nog altijd een akkoord mogelijk met de EU voor een goed geregelde brexit op 31 oktober. Johnson en zijn ministers hebben daarvoor "een overvloed aan voorstellen" in hun mouw zitten. En nee, grenscontroles op de grens tussen Ierland en Noord-Ierland hoeven niet en komen er niet, de Britten zullen die nooit invoeren. Zijn Ierse collega Leo Varadkar lijkt veel sceptischer. 

Het is de eerste ontmoeting tussen de twee regeringsleiders sinds Johnson in juli het leiderschap van de Conservatieve Partij en het premierschap overnam. Op de agenda staat vermoedelijk maar één punt: de brexit.

Voor de Ieren en de Noord-Ieren is de grootste bekommernis de grens. Als het VK uit de Unie stapt, loopt de grens met de EU dwars door het Ierse eiland. Hoe te vermijden dat die grens weer een "harde grens" wordt met bijhorende controles, en tegelijk de scheiding tussen EU en VK kan worden nageleefd  - dat is het vraagstuk dat tot dusver niet opgelost raakte. Tenzij dan met de "backstop"-clausule: de afspraak dat het VK met de EU in een douane-unie blijft, zolang er geen betere oplossing gevonden is.  

Johnson wil niet weten van de douane-unie en dus ook niet van die backstop. De Britse premier beweert dat hij betere ideeën heeft. "We hebben een overvloed aan voorstellen", verzekerde hij de pers, alvorens met zijn Ierse collega Varadkar aan tafel te gaan zitten. Varadkar zelf daarentegen uitte zo zijn twijfels, en zei dat de Britten tot dusver nog geen realistische alternatieven op tafel hadden gelegd. 

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Can do-spirit

In elk geval herhaalde Johnson tegenover de pers dat de Britten van hun kant geen grenscontroles zouden invoeren. De economische eenheid van Ierland zou gevrijwaard blijven.

Varadkar blijft sceptisch. "Wat we niet kunnen en niet zullen doen, is akkoord gaan met een belofte in plaats van een wettelijke waarborg", zei hij. Bij gebrek aan alternatieven komt een brexit zonder backstop voor Varadkar neer op een brexit zonder deal. "Ik geloof niet dat we vandaag een doorbraak zullen bereiken", zo temperde hij nog de verwachtingen. 

De Britse premier straalde opnieuw zijn bekende 'can do'-spirit uit, een onverstoorbaar optimisme.  Hij denkt dat er nog tijd genoeg is voor een nieuw akkoord met de EU, nog voor 18 oktober, zodat het VK op 31 oktober uit de EU kan stappen. In dat akkoord zal ook de Ierse grenskwestie geregeld zijn. Ook het Goedevrijdagakkoord, dat de vrede tussen de gemeenschappen in Noord-Ierland moet garanderen, zal onverkort van kracht blijven.

Op 17 en 18 oktober staat er een Europese top gepland. Als er tegen die tijd geen nieuwe deal bereikt is, moet Johnson in principe, op basis van een vorige week goedgekeurde wet, nieuw uitstel vragen aan de EU. Intussen gonst het in Londen van de speculaties of de premier zich aan die wet zal willen houden. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen