Brailleliga: "Té veel vooroordelen bij werkgevers tegenover blinden en slechtzienden"

Wie een visuele beperking heeft en dus slecht ziet of blind is, heeft het vaak moeilijk om werk te vinden. Daar wil de Brailleliga iets aan doen. 

Slecht zien of gewoonweg niet zien, het is een enorme beperking en dat heeft invloed op het werkveld. Of eerder op de toegang tot de arbeidsmarkt. Daar wil de Brailleliga met een nieuwe campagne iets aan doen, opdat iedereen even gemakkelijk werk kan vinden.

"Eerst en vooral willen we focussen op mobiliteit. Op je werk geraken is als slechtziende al moeilijk, er met de auto geraken, kan al niet. Dus daar moeten we alle mogelijke obstakels vermijden.  Wij kunnen al helpen door bijvoorbeeld de route met de bus of de trein aan te geven en vooraf door te nemen. Maar hét grote probleem, dat zijn de vooroordelen die leven bij werkgevers en collega's. Vaak denken die dat een bureaujob niet mogelijk is of ze twijfelen aan de snelheid van blinden en slechtzienden. Fout, je moet je richten op hun competenties, je niet -bij wijze van spreken- blind staren op de handicap. En dat gebeurt nog veel te veel", zegt Ronald Vrydag van de Brailleliga.

"Uit onze eigen cijfers blijkt dat iets meer dan de helft van de blinden en slechtzienden werk hebben, maar echte officiële cijfers zijn er wel niet. We blijven sowieso ruim onder de normale tewerkstellingsgraad hangen en daar moet iets aan gedaan worden", zegt Vrydag.

Het is vaak niet moeilijk om te helpen, het is kwestie van eraan te denken

Ronald Vrydag, departementsdirecteur Brailleliga

Vaak schuilt de oplossing in details: "In onze campagne is er een filmpje van Nicky, die bij Ikea in Zaventem werkt. We hebben hem bij het begin van zijn job geholpen. We hebben braillelabels aangebracht op de drankautomaten en het koffieapparaat.  Ook ingrepen als aanpassingen aan de werkpost, aangepaste software die beelden of letters vergroot of correctie van de lichtinval kunnen ertoe leiden dat een werknemer gemakkelijker in het systeem past. Of mobiliteit op het werk, de toiletten niet al te ver van de werkplek installeren bijvoorbeeld. Het is vaak niet moeilijk om te helpen, het is gewoon kwestie van eraan te denken", besluit Vrydag. 

lees hier alles over de campagne van de Brailleliga...

de brochure van de campagne bekijken?

 

Meest gelezen