Videospeler inladen...

Vakbonden Proximus eisen ontslag Leroy in open brief: "Vrees voor telecomaanval op België"

De vakbonden eisen in een open brief aan de voorzitter van Proximus, Stefaan De Clerck, het "onmiddellijke" ontslag van CEO Dominique Leroy. De vakbonden vrezen dat haar overstap naar het Nederlandse telecombedrijf KPN zal zorgen voor een "telecomaanval op België". De raad van bestuur behoudt het vertrouwen in Leroy. Dat zeggen de vakbonden na afloop van een vergadering met de directie. 

De vakbonden bij Proximus eisen dat Dominique Leroy onmiddellijk opstapt. Vorige week donderdag raakte bekend dat de topvrouw vanaf 1 december Proximus zal inruilen voor het Nederlandse telecombedrijf KPN. De vakbonden vinden nu dat Leroy niet tot dan kan aanblijven.

In een open brief naar Stefaan De Clerck, de voorzitter van de raad van bestuur van Proximus, uiten de vakbonden hun zorgen. Ze vrezen dat Leroy Proximus in een puinhoop zal achterlaten om dan met KPN een "telecomaanval op België" te lanceren. "Haar aangekondigd ontslag bevestigt onze twijfels over het transformatieplan dat zij begin dit jaar gelanceerd heeft" , zegt Ben Coremans van de christelijke vakbond. "Wij vragen het onmiddellijk vertrek omdat zij anders strategische informatie kan blijven raadplegen," klinkt het bij de vakbonden. 

Haar aangekondigd ontslag bevestigt onze twijfels over het transformatieplan dat zij begin dit jaar gelanceerd heeft

Ben Coremans, christelijke vakbond

Ook Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten liet in een tweet weten bezorgd te zijn over de overstap. 

Raad van bestuur

De raad van bestuur van Proximus heeft laten weten dat Leroy aanblijft tot 1 december. Dat is te horen bij de vakbonden, na afloop van een vergadering met de directie. Die verliep in een "gespannen sfeer", aldus CGSP-vakbondsman Laurent Malengreau. Dominique Leroy behoudt het vertrouwen van de raad van bestuur en blijft zitten, want Proximus zou KPN niet als een rechtstreekse concurrent beschouwen.  

Intussen vragen de partijen Ecolo en Groen wel dat de bevoegde minister Philippe De Backer (Open VLD) en voorzitter van Proximus Stefaan De Clerck uitleg komen geven in het parlement, meer specifiek in de Commissie Overheidsbedrijven. De partijen maken zich vooral zorgen over de herstructurering van 1.900 banen.

Beurswaakhond

Met vraag om onstlag komt Leroy opnieuw in de kijker, een paar dagen na haar bekendmaking dat ze opstapt. Eerder kwam de CEO in opspraak toen bleek dat ze op 1 augustus, een maand voor het nieuws van haar vertrek bij Proximus, aandelen verkocht voor 285.000 euro.

De beurswaakhond FSMA stelt een onderzoek in naar deze opmerkelijke transactie. Die zal moeten beslissen of het hier al dan niet gaat om handel met voorkennis. Leroy ontkent de aantijgingen in een mededeling. Ze zou de verkoop van de aandelen al beslist hebben voor ze besloot om naar het Nederlandse KPN over te stappen.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen