Di Rupo (PS): "Onderhandelen met N-VA? Om sociale problemen aan te pakken: ja. Om bij Zweeds aan te sluiten: nooit"

De PS sluit niet uit dat ze met de N-VA zal onderhandelen over een federale regering. Maar dan zal het over een regering moeten gaan die bereid is de sociale uitdagingen van vandaag aan te pakken, benadrukt PS-voorzitter Elio Di Rupo. "Als het is om ons bij de Zweedse coalitie aan te sluiten, zeg ik non, neen, never, nooit."

Elio Di Rupo stelde deze namiddag samen met Ecolo en MR het regeerakkoord voor de nieuwe Waalse regering voor. Gevraagd naar de federale onderhandelingen en zijn bereidheid om met de N-VA aan tafel te gaan zitten, benadrukte Di Rupo dat hij niets of niemand uitsluit.

Maar, voegde hij eraan toe, "alles is een kwestie van programma". "De vraag is: waarover zullen we onderhandelen? We hebben al heel duidelijk gezegd: als het is om ons bij de Zweedse coalitie aan te sluiten, dan is het non, nee, never, nooit. Daarentegen, als het is om een regering te vormen die een antwoord wil bieden op de sociale uitdagingen die extreem belangrijk zijn in ons land, wel uiteraard zal de PS dan onderhandelen." Een vraag over het confederalisme, dat de N-VA op tafel wil leggen, liet Di Rupo vervolgens aan zich voorbijgaan.

Ook vandaag is de informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) verlengd. Zij gaan nu volop voor paarsgeel (socialisten en liberalen aan beide zijden van de taalgrens, plus de N-VA en CD&V). Maar van echte formatiegesprekken is nog lang geen sprake. Het is daarvoor wachten op de vorming van de Vlaamse regering, lieten Reynders en Vande Lanotte verstaan.

Videospeler inladen...

Meest gelezen