Archieffoto

Informatieopdracht Reynders en Vande Lanotte opnieuw verlengd: werken verder met 6 partijen, zonder Groen

Koning Filip heeft de informatieopdracht van Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (SP.A) zoals verwacht nog eens verlengd. De twee informateurs gaan door tot begin oktober en zullen een aantal inhoudelijke thema's uitwerken. Met 6 partijen, Groen valt dus officieel buiten deze federale regeringsvorming.

De twee informateurs gingen vandaag voor de zevende keer op audiëntie bij de koning. Zoals verwacht is hun opdracht opnieuw verlengd. Uiterlijk begin oktober moeten ze een eindrapport indienen bij de koning.

Reynders en Vande Lanotte gaan dus door als informateurs, al wezen ze er tijdens hun persconferentie op dat de "klassieke informatieperiode geëindigd" is. "Maar we moeten vaststellen en dat is geen verrassing, dat de overgang naar een formatie vandaag nog niet mogelijk is", zei Vande Lanotte. Hij benadrukte nog eens dat er gewacht wordt op de vorming van een Waalse en Vlaamse regering.

BEKIJK: "Informatieperiode geëindigd, maar overgang naar formatie vandaag nog niet mogelijk"

Videospeler inladen...

De twee informateurs hebben vandaag van de koning de opdracht gekregen om een "aantal punten van overeenstemming uit te werken om op korte termijn de vorming van de federale regering aan te vatten".

Wat dat betekent? Over bepaalde thema's, zoals migratie, werkgelegenheid, klimaat, pensioenen,... zullen ze "concrete voorstellen uitwerken" die ze dan zullen voorleggen aan de 6 overgebleven partijen (socialisten en liberalen aan beide kanten van de taalgrens, plus de N-VA en CD&V). 6 en dus niet langer 7. Dat betekent dat Groen nu officieel geen deel meer uitmaakt van de federale onderhandelingen. "Groen wenst niet zonder Ecolo in een regering te stappen, we kunnen een partij niet forceren", reageerde Reynders.

Een gemeenschappelijke vergadering met alle 6 partijen komt er voorlopig niet, zei Vande Lanotte, de informateurs zullen 1 op 1 met partijen praten. Of per taalgroep of politieke familie. 106 dagen na de verkiezingen lijkt het er dus op dat de twee grootste partijen - N-VA en PS - elkaar nog steeds niet in de ogen zullen/willen kijken.

Herbekijk hier de persconferentie van Reynders en Vande Lanotte, met commentaar van Wetstraatjournalist Ivan De Vadder:

Bekijk hier de analyse van Ivan De Vadder na de persconferentie van de informateurs: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen