Groen officieel niet meer bij federale onderhandelingen betrokken: "Dit is niet onze keuze. Paars-groen is ook mogelijk"

Het is officieel: Groen wordt voorlopig niet meer bij de federale regeringsonderhandelingen betrokken. "Laat het duidelijk zijn: dit is niet onze keuze", reageert de partij, die duidelijk aangeeft voor een paars-groene regering te willen gaan.

Informateurs Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte  (SP.A) hebben het met zoveel woorden gezegd: ze zullen verder werken met 6 partijen. Groen valt dus officieel uit de boot. Paars-geel (socialisten en liberalen aan beide kanten van de taalgrens, plus de N-VA en CD&V) is de weg die de informateurs willen bewandelen.

"Laat ons heel duidelijk zijn: dit is niet onze keuze", reageert Groen-kopstuk Kristof Calvo in een persbericht. "Er blijft ook een andere mogelijkheid." Die andere mogelijkheid is paars-groen, die duidelijk de voorkeur draagt van Groen.

"De groenen vormen de op één na grootste fractie in het federale parlement. De Zweedse partijen leden een nederlaag en een doorslag van het Zweedse beleid is niet aan de orde. De kiezers vragen een ander beleid en ons land heeft vooral nood aan een andere koers met meer investeringen, een ambitieus sociaal- en klimaatbeleid en andere budgettaire koers", zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci.

Groen blijft daarom, samen met Ecolo, beschikbaar "om mee te schrijven aan een groen en progressief regeerakkoord". "Het is onze overtuiging dat dat ons land het meest vooruit helpt", aldus Calvo.

Meest gelezen