Videospeler inladen...

Kinderrechtencommissaris over de pedagogische tik: "Elke vorm van geweld tegenover kinderen zou verboden moeten worden"

Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens wil dat ook de pedagogische tik bij wet verboden wordt. De discussie rond de corrigerende tik is weer terug na een tweet van VRT-presentator Thomas Vanderveken die dit weekend getuige was van een vader die zijn zoon op de grond duwde. De kinderrechtencommissaris vindt het hoog tijd voor duidelijkheid in de wet: "Ons standpunt is: Geweld is geweld. Als we een expliciet verbod in de wetgeving kunnen opnemen, zou het een waardevol signaal zijn".

Thomas Vanderveken had dit weekend tijdens een wandeling met zijn eigen gezin een felle discussie met iemand die zijn kind hardhandig corrigeerde. "Hij wandelde verder, terwijl de zoon bleef liggen. Ik heb daar heel intuïtief op gereageerd. Ik zei: Meneer, ik moei me normaal niet met mensen hun opvoeding, maar dit vind ik geen opvoeding, maar agressie.” Dat vertelde Vanderveken vandaag in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. Een pedagogische tik in de opvoeding van het kind, of kindermishandeling? De discussie met voor- en tegenstanders is weer begonnen. 

"Het is een slapend thema. Af en toe wordt dat wakker en wordt dat terug naar voren gebracht." zegt kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens in "De Afspraak". Het is inderdaad een discussie die vaak terugkomt, maar nadien ook weer verdwijnt zonder verder gevolg. “Elke vorm van geweld tegenover kinderen zou verboden moeten worden. Vanaf het moment dat ouders systematisch geweld gebruiken om hun kinderen te corrigeren is dat niet in het belang van de kinderen, laat het vaak sporen na en moet het expliciet verboden worden in de wetgeving,” stelt de commissaris. Maar dat zeiden de voorgangers van Vrijens in die terugkerende discussie ook. Waarom komt die wet er niet?

 Ouders zijn ook maar mensen en iedereen kan de controle verliezen

Caroline Vrijens. Kinderrechtencommissaris

Volgens Vrijens is het een delicaat thema voor de overheid om zich in te mengen. "Het eigen gezin is een specifieke situatie waarin het voor de overheid erg delicaat en moeilijk is om tussen te komen. In scholen en jeugdhulpinstellingen is het anders. Daar zijn specifiekere regels." Ook in Italië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk is er nog geen concrete wet over de "pedagogische tik". Elders is de kwestie al lang opgenomen in de wetgeving, zoals in Zweden, waar volgens Vrijens ook op een geheel andere manier gekeken wordt naar een corrigerende tik voor kinderen.

Grijze zone

“Ik denk dat de meeste ouders het beste voor hebben met hun kinderen. Maar ouders zijn ook maar mensen en iedereen kan de controle verliezen. Maar wij hebben het over systematisch geweld in de opvoeding.” De kinderrechtencommissaris ziet een duidelijk verschil tussen een eenmalige tik of systematische mishandeling. Maar tussen die twee uitersten ligt een brede, grijze zone waarin kinderen vaak met fysiek, maar ook met verbaal geweld te maken krijgen in gezinsverband.  Volgens Vrijens kan je van geweld tegen een kind spreken van het moment dat die  vernederd wordt. Een totaalverbod is de enige oplossing om die grijze zone weg te halen. Zo wordt het ook voor rechters duidelijk dat het niet kan, zegt de commissaris.

Vrijens verduidelijkt wel dat ze geen zoekactie op poten gaan stellen om mensen te bestraffen. Er is gewoon duidelijkheid nodig. De Europese Unie en Verenigde Naties tikken België al een tijdje op de vingers voor het ontbreken van een duidelijke wet en het is voor de kindercommissaris dan ook hoog tijd dat die er komt: "We aanvaarden geen geweld tussen partners, tussen volwassenen of naar ouderen toe. Waarom aanvaarden we het dan als het over kinderen gaat?"

Bekijk hier het integrale gesprek met kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens uit "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen