Mechelen krijgt eerste transitiehuis van België: "We bereiden gevangenen voor op leven na de gevangenis"

In de Hanswijkstraat in Mechelen opent vandaag het eerste transitiehuis van ons land. Vijftien gevangenen zitten er het laatste deel van hun straf uit voor ze opnieuw terechtkomen in de samenleving. "Zo hebben ze meer kans om te slagen in het echte leven", zegt Rudy Van De Voorde, directeur-generaal van het gevangeniswezen op Radio 2 Antwerpen.

"Ons nieuwe transitiehuis in Mechelen is een kleinschalig project waarin we gevangenen voorbereiden op het leven na de gevangenis", zegt Rudy Van de Voorde, directeur-generaal van het gevangeniswezen in Start Je Dag. Het transitiehuis bestaat uit 2 aanpalende gebouwen in de Hanswijkstraat waar de stad Mechelen jarenlang de winteropvang voor daklozen organiseerde. "Er is plaats voor vijftien gedetineerden die samen het laatste deel van hun celstraf uitzitten buiten de gevangenismuren." De gemoedelijkere omgeving betekent niet dat gevangenen zomaar kunnen gaan en staan waar ze willen. "Het blijven gedetineerden die een straf uitzitten. Dus ook voor hen gelden dezelfde regels over penitentiair verlof. Alles wordt individueel per dossier bekeken." 

Betere kans op slagen

Ons land haalde de mosterd voor het Mechelse transitiehuis in het buitenland. "In Nederland hebben ze gelijkaardige Exodushuizen. Die staan -net zoals in Mechelen- in gewone wijken die lijken op de wereld waarin gevangenen na hun vrijlating kunnen terechtkomen", zegt Rudy Van De Voorde. "Studies tonen aan dat wie in zo'n transitiehuis verbleef minder vaak hervalt in criminele feiten en een grotere kans heeft op slagen in het leven." 

Overleg met de buurt

Volgens de directeur-generaal van het gevangeniswezen is de komst van het transitiehuis doorgepraat met de Mechelse buurtbewoners. "In samenspraak met de Stad Mechelen is er een goed overleg geweest", zegt Rudy Van De Voorde. "Dit transitiehuis is een nieuw innovatief project dus is het normaal dat er wat koudwatervrees is. In het buitenland veroorzaken transitiehuizen voor gedetineerden nochtans nauwelijks overlast. Ik verwacht dus ook in Mechelen geen problemen", besluit Rudy Van De Voorde.

 

Meest gelezen