Videospeler inladen...

Oppositie boekt vooruitgang bij Russische lokale verkiezingen

In de hoofdstad Moskou slepen kandidaten van de oppositie bijna de helft van de zetels in de wacht in het lokale parlement. Dat is vooral te danken aan de tactische opstelling van de liberale oppositieleider Aleksej  Navalny. Die had gevraagd om te stemmen voor de oppositiekandidaat die het best geplaatst leek om te kunnen winnen, met de bedoeling Poetins partij zoveel mogelijk zetels af te snoepen. Die strategie is in Moskou gelukt.

De lokale verkiezingen in Moskou zaten al weken in het nieuws door grote protestmanifestaties en het hardhandige optreden daartegen van de politie. De demonstranten namen het niet dat tientallen kandidaten van de oppositie door de verkiezingscommissie van deelname waren uitgesloten. Oppositieleider Navalny riep zijn aanhangers op om telkens voor de sterkste kandidaat te stemmen die het meest kans maakte om het te halen op de vertegenwoordiger van Poetins partij. Die strategie heeft geloond. Samen behalen de oppositiepartijen  - inclusief de Communistische Partij -   25 (en mogelijk 26) zetels op 45. Poetins Verenigd Rusland zou een derde van haar zetels moeten prijs geven. 

Ondanks alle tumult omtrent de verkiezingen lag de opkomst nog altijd zeer laag. Net als in 2014 trok amper één op vijf stemgerechtigden naar de stembus.

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

Gouverneurs

Ook buiten Moskou boekten de oppositiepartijen vooruitgang. In de regio Chabarovsk, in het uiterste oosten van Rusland, haalde Poetins partij nog geen 13 procent. Daar sleepten ultranationalisten en communisten de meeste zetels in het lokale parlement in de wacht. 

De gouverneursverkiezingen draaiden daarentegen overal uit op een zege voor de kandidaat van Poetins Verenigd Rusland. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen