Vliegen doen zich tegoed aan rijst op een markt in Karachi.
AFP or licensors

Pakistaanse miljoenenstad Karachi wordt geteisterd door recordaantal vliegen

Enorme wolken vliegen en ook muggen zijn de afgelopen dagen neergedaald op Karachi, de grootste stad van Pakistan. Dat is een gevolg van overvloedige moessonregens en slechte afwateringssystemen die verstopt zijn door bergen afval. Daardoor is de stad van zo'n 20 miljoen inwoners de laatste weken een aantal keer overstroomd met regenwater en rioolwater. 

In het stilstaand water dat na de overstromingen is achtergebleven, hebben muggen gretig hun eitjes gelegd, terwijl de vliegen hun gading vonden in het afval in het rioolwater en op de talrijke storten in de stad. Het gevolg is een recordaantal vliegen en muggen, die het leven van de inwoners tot een hel maken.

"Ik heb nog nooit in mijn leven een dergelijke concentratie van vliegen gezien", zegt de 45-jarige Abdul Aziz aan het Franse persbureau AFP. "Wolken vliegen bedekken constant het voedsel op de markt. Het is walgelijk - het fruit op de markt is zo erg bedekt dat je er niet onder kan kijken."

Dat wordt beaamd door marktkramer Zahid Ali, die vlees verkoopt op een markt in de Surjani-wijk. "Als er klanten komen, gaan ze spontaan weer weg zodra ze de zwermen vliegen zien", zo klaagt hij. Hij voegt eraan toe dat een groot aantal mensen die op de markt werken, ziek zijn geworden.

Vliegen op kippen op een markt in Karachi.
AFP or licensors

Kinderen worden ziek

Dat door de zwermen vliegen en muggen heel wat ziekten meer voorkomen, wordt bevestigd door Shershah Syed, een prominente chirurg in Karachi en een actievoerder voor gezondheidsrechten. 

"Dit keer zijn de vliegen op hun ergst omdat het regenwater niet weg kan en de bergen afval niet opgeruimd worden", zegt hij. 

"Het aantal kinderen dat in ziekenhuizen is opgenomen voor diarree of dysenterie is dit jaar pijlsnel gestegen. Het aantal kinderen - die het kwetsbaarst zijn voor ziekten die overgebracht worden door vliegen - ligt zo'n tien keer hoger." 

In een sloppenwijk eet een meisje druiven terwijl vliegen op haar zitten en om haar heen vliegen.
AFP or licensors

"We leven in de hel"

Karachi is de economische hoofdstad van Pakistan en het is goed voor zestig procent van de economische productie van Pakistan, maar de stad kampt al lang met een gebrekkig infrastructuur, illegale huizenbouw en stadsdiensten die niet opgewassen zijn tegen hun taak. 

Verleden week werd de havenstad aan de Arabische Zee nog ingedeeld bij de minst leefbare steden ter  wereld door het Britse weekblad 'The Economist'. Karachi deelt die twijfelachtige eer met door oorlog verscheurde steden als de Libische hoofdstad Tripoli en de Syrische hoofdstad Damascus, en met de door de economische crisis zwaar getroffen Venezolaanse hoofdstad Caracas. 

"De mensen in Karachi zijn onverschillig geworden tegenover het idee van te leven tussen medisch afval, overlopende afvoerkanalen, kapot gereden wegen en het totaal ontbreken van een behoorlijk openbaar vervoerssysteem", zo tweette Saadat Ali Zia. 

Zijn stadsgenoot Farooq Afridi had op Twitter aan minder woorden genoeg: "Wij leven in de hel".  

Bron: AFP.

Een familie rijdt voorbij een open stortplaats in een woonwijk van Karachi.
AFP or licensors
Kinderen spelen in een poel regen- en rioolwater.
AFP or licensors
Een hond zoekt verkoeling in een poel smerig water die bedekt is met vliegen.
AFP or licensors
Pendelaars banen zich een weg over een overstroomde hoofdstraat in Karachi.
AFP or licensors
Een man stapt op stenen om zijn schoenen droog te houden in een overstroomde marktstraat in Karachi.
AFP or licensors
Een marktkramer kijkt naar buiten door een zwerm vliegen.
AFP or licensors
Een verkoper op de markt herschikt zijn druiven in een zwerm vliegen.
AFP or licensors
De vliegen op de markt hebben een voorkeur voor goedkope rijst maar ze zitten overal.
AFP or licensors
De stadsdiensten roken de markt uit in een poging om de vliegen te verdrijven.
AFP or licensors
Een busje van 'Rain Emergency Response 2019' van de stad verspreidt insecticide in een woonwijk.
AFP or licensors

Meest gelezen