Politievakbond na schietpartij Luik: "Laffe daad tegenover collega die gewoon zijn werk doet, dit komt zeer hard aan"

"Een laffe daad." Zo omschrijft Vincent Houssin van politievakbond VSOA de schietpartij in Luik, waar één agent levensgevaarlijk gewond raakte. "Dit zal zeer hard aankomen bij het korps", benadrukt hij.

Amper 15 maanden nadat het politiekorps van Luik twee politieagentes verloor bij een schietpartij in het centrum van de stad, krijgt het korps nu opnieuw een zware klap te verwerken. Vanmorgen wilden twee agenten een auto controleren, waarop de inzittende zijn wapen trok en een van de agenten neerschoot. Volgens de laatste berichten ligt de man nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. 

"Politiegeweld, het gebeurt weinig, maar helaas nog veel te veel", klinkt het bij Vincent Houssin van politievakbon VSOA. "Dit is opnieuw een laffe daad tegenover een collega die gewoon zijn werk doet."

Dit is opnieuw een laffe daad tegenover een collega die gewoon zijn werk doet

Vincent Houssin - politievakbond VSOA

Op sociale media stromen de steunbetuigingen intussen ook binnen, daarbij zijn er ook veel van andere politiekorpsen in ons land en onze buurlanden. "Bij de andere korpsen leeft heel hard het idee: het kon iedereen van ons zijn." Volgens Houssin is het niet zo dat de agenten nu met schrik naar het werk gaan. "Maar iedereen is toch wat op zijn hoede. Iedereen is een echtgenoot, een vader, een broer, een zoon, en we verwachten altijd dat die thuiskomen."

Hoe ga je als korps om met zo'n verlies?

Want hoe ga je als korps eigenlijk om met zulke gebeurtenissen? "Na de schietpartij vorig jaar is het korps goed begeleid, intern en door het stressteam van de federale politie. Maar natuurlijk blijft dat plakken. Nu is er opnieuw een collega zeer zwaar gewond. Dat zal heel hard aankomen. We kunnen niet verwachten dat de agenten die enkel met praten en psychologische hulp zullen vergeten en hun werk opnieuw kunnen doen."

Dit zal heel hard aankomen

Vincent Houssin - politievakbond VSOA

Volgens Houssin moeten er ook concrete maatregelen komen, iets wat de vakbond al jaren vraagt. "We willen dat daders van politiegeweld de maximale straf krijgen. We hebben talloze beloftes gekregen van verschillende partijen, maar er zijn weinig concrete initiatieven. Nu doen we opnieuw een oproep: zorg ervoor dat die daders de maximumstraf krijgen."

Minister van Justitie in lopende zaken Koen Geens (CD&V) benadrukt dat de regering niet doof gebleven is voor de vraag om een streng beleid. "Geweld tegen mensen die onze samenleving veilig stellen kan absoluut niet." In een omzendbrief die twee jaar geleden gestuurd werd, staat dat er altijd een opsporingsonderzoek gevoerd moet worden en een gerechtelijke vervolging en afhandeling ingesteld moet worden.

"Het huidige strafwetboek voorziet in een strengere bestraffing voor misdaden ov wanbedrijven tegen agenten. In geval van doodslag en moord gelden reeds de zwaarste straffen van respectievelijk 20 tot 30 jaar cel of levenslange opsluiting. Een rechter verplichten een bepaalde straf uit te spreken is niet mogelijk, dat gaat in tegen de principes van het strafrecht", benadrukt Geens.

Meest gelezen