AFP or licensors

Schorsing Brits parlement gaat vanavond in, maar wellicht eerst nog stemming over verkiezingen

De schorsing van het Britse parlement gaat vanavond in. Dat heeft de regering bekendgemaakt. Bijna anderhalve maand lang, tot 14 oktober, worden de werkzaamheden van het parlement opgeschort. Voor het zover is, wordt vanavond wellicht nog gestemd over nieuwe verkiezingen. Maar de kans dat premier Boris Johnson daarvoor groen licht krijgt van het parlement, is niet groot.

De Britse premier Boris Johnson kwam twee weken geleden met de omstreden vraag aan koningin Elizabeth II om het parlement te schorsen tot halfweg volgende maand.

Wanneer de schorsing precies zou ingaan, was op dat moment nog niet duidelijk. Nu is dat wel het geval: de schorsing gaat vanavond in, na het einde van de werkzaamheden die vandaag aan de gang zijn in het parlement.

Stemming over vervroegde verkiezingen

Dat betekent dat de parlementsleden wellicht nog zullen stemmen over een nieuw voorstel van Johnson om het parlement te ontbinden en vervroegde verkiezingen uit te schrijven. Het heeft er echter alle schijn van dat de oppositie de premier niet de benodigde tweederdemeerderheid zal leveren om naar de stembus te trekken. 

Een eventuele vólgende stemming over vervroegde verkiezingen zou op die manier pas half oktober kunnen plaatsvinden, als de schorsing van het parlement achter de rug is. Dat betekent meteen dat er geen verkiezingen zullen komen vóór 31 oktober, de dag waarop de brexit gepland is en het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zou moeten verlaten.

Ondergraven

De strategie die Johnson had uitgestippeld, lijkt dus helemaal ondergraven te worden.

Johnson verraste twee weken geleden met zijn vraag om het parlement te schorsen tot halfweg volgende maand. Het leek een manoeuvre te zijn: het parlement zou zo minder tijd hebben om een no-dealbrexit te verhinderen. 

Maar het parlement slaagde er de voorbije week toch in om een wet goedgekeurd te krijgen die moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk zonder akkoord uit de Europese Unie stapt. Die wet wordt deze namiddag  goedgekeurd door de Britse koningin, waardoor hij officieel van kracht is.

Johnson vroeg het parlement vorige week ook al een eerste keer om vervroegde verkiezingen, op 15 oktober. Maar ook die stemming verloor hij.

Bekijk hier de analyse uit "Terzake" met NOS-correspondent Tim De Wit:

Videospeler inladen...

Meest gelezen