Ivan De Vadder cynisch over voorbije weekend: over Reynders en begrotingen, en het Nederlands van Wilmès

De maand september trekt zich langzaam maar zeker op gang, zo ook de Wetstraat. "Als de parlementen opnieuw beginnen, zullen de regeringen in lopende zaken ondervraagd worden", licht Ivan De Vadder in het Radio 1-programma "De ochtend" toe. Maar toch vielen er de afgelopen dagen in politieke kringen al een paar dingen te verstaan. De Vadder geeft hieronder een stand van zaken. Het woordje "cynisch" keert daarbij - opvallend genoeg - een aantal keer terug.

Vandaag brengen de twee informateurs Johan Vande Lanotte (SP.A) en Didier Reynders (MR) verslag uit bij koning Filip. Dat informateurschap zal meer dan waarschijnlijk opnieuw verlengd worden.

Ivan De Vadder: "De redenering is al een tijdje dezelfde: er moet gewacht worden op de vorming van regionale regeringen: de Waalse wellicht deze week, de Vlaamse op het einde van de week en begin volgende week. Pas dan kan er gekeken worden naar de vorming van een federale regering. Die samenvallende verkiezingen spelen ons toch wel parten. Samenvallende verkiezingen betekenen samenvallende regeringsvormingen en dus zit het hele land politiek gezien toch wel geblokkeerd. Het is merkwaardig: we hebben een federaal België met autonome regio's en gemeenschappen, én toch wacht iedereen op elkaar."

Die samenvallende verkiezingen spelen ons toch wel parten

Didier Reynders, koning Filip en Johan Vande Lanotte.

SP.A-voorzitter John Crombez liet vanmorgen uitschijnen in "De ochtend" dat de informateurs inhoudelijk hard werk leveren. "Dat zal dan uit een document moeten blijken, een document dat wij nog niet hebben kunnen inkijken. Wat we wél hebben gemerkt zijn twee openlijke vergaderingen met verschillende partijen rond de tafel", stelt De Vadder.

"Een merkwaardige gang van zaken: normaal kies je eerst de partijen en ga je dan rond de tafel zitten om te proberen tot een akkoord te komen. Nu wordt er een soort van openlijke afvallingsrace gehouden. In de eerste plaats werden PVDA en Vlaams Belang van in het begin uitgesloten, CDH heeft zichzelf uitgesloten, Ecolo heeft zichzelf eigenlijk ook opzijgezet, Groen wordt eruit geduwd. Dan is de vraag of CD&V de volgende partij wordt? Dat is hetgene dat wij openlijk als vordering te zien hebben gekregen." 

Paars-geel, paars-groen?

Een paars-gele regering met PS en de N-VA op federaal vlak, of een paars-groene regering zonder de N-VA, wat kan het worden?

"Dit weekend is het heel erg opgedoken. De informateurs vertrekken van die paars-gele constructie: de twee grootste partijen aan de twee kanten van de taalgrens zijn betrokken. Dat is altijd het opzet geweest van de informateurs, en de reden waarom een aantal partijen opzij wordt gezet. Maar nét dit weekend duikt een artikel op in La Libre Belgique waarin meneer Laaouej, de Kamerfractieleider van de PS, zegt: "Wij willen eerst weten of Open VLD en CD&V niet bereid zijn zonder de N-VA te regeren, en dan zit je in de optie paars-groen, wat wiskundig mogelijk is maar momenteel niet op de tafel ligt van de informateurs."

We zitten wéér op hetzelfde punt

"Opnieuw is het wachten van de ene op de andere. De PS die zegt als die Vlaamse partijen wel willen, dan hoeven we helemaal niet rond de tafel te zitten met de N-VA. De N-VA die bij monde van Valerie Van Peel in "De zevende dag" dat meteen opmerkt en stelt: "De PS wil gewoon niét met ons praten." En we zitten wéér op hetzelfde punt:  PS en de N-VA die dat gesprek niet kunnen of willen aangaan."

Zal Reynders ons op de vingers tikken?

Crombez maakte vanochtend ook duidelijk dat informateur Vande Lanotte geen premier zal worden. De SP.A-voorzitter sprak eerder van een "carrièrewending" voor Vande Lanotte. Ook De Vadder heeft dat horen waaien.

"Die andere informateur Reynders wordt dan weer Europees commissaris. En daar is toch een cynisch kantje aan, want hij zou commissaris van Begroting kunnen worden. Dat betekent dus: de man die ons op de vingers zou kunnen tikken wanneer we er in oktober niet in slagen om een begroting bij elkaar te krijgen. Dezelfde man die er nu niet in slaagt om een regering bij elkaar te krijgen", aldus De Vadder.

Dit weekend raakte ook bekend dat naar Sophie Wilmès van de MR wordt gekeken om Charles Michel op te volgen als premier, weliswaar van een regering in lopende zaken.

"Sta mij toe om ook dat cynisch te vinden als inderdaad blijkt dat zij de enige kandidate is van MR die een beetje Nederlands machtig is en dan meteen kandidaat-premier is. Dan zijn we eigenlijk ver gekomen, maar het is de realiteit van de onderhandelaars bij MR. Wilmès zit nu al in die federale regering (ze is minister van Begroting, red. ) en is misschien de logische kandidate om vooruitgeschoven te worden. MR blijft de grootste partij van de restregering (Open VLD en CD&V zijn in zetels net kleiner)."

Meest gelezen