Videospeler inladen...

"Speaker" John Bercow van Britse parlement kondigt afscheid aan

John Bercow, de kleurrijke voorzitter van het Britse parlement of House of Commons, heeft zijn afscheid aangekondigd. Dat deed hij bij het begin van de laatste zitting van het parlement vóór dat vanavond wordt opgeschort. Bercow is voor ons vooral bekend als de man die met zijn "Order!" de parlementsleden tot kalmte aanmaant, maar als parlementsvoorzitter is hij een stuk invloedrijker dan de veredelde applausmeester die hij op het eerste gezicht lijkt te zijn. Uiterlijk op 31 oktober stapt hij op.

Het Britse parlement is vandaag een laatste keer bijeen voor zijn werkzaamheden, op vraag van premier Boris Johnson, vanavond worden opgeschort tot 14 oktober. 

Die bijzondere zitting begon parlementsvoorzitter John Bercow met een persoonlijke mededeling. Naar eigen zeggen had hij zijn vrouw en kinderen bij de verkiezingen van twee jaar geleden beloofd dat deze termijn als "Speaker" zijn laatste zou zijn. Hij zal zich aan zijn belofte houden, kondigde Bercow aan, en binnenkort opstappen.

Wanneer dat precies gebeurt, zal afhangen van de stemming die vanavond naar verwachting zal worden gehouden in het Britse parlement. Premier Boris Johnson zal de parlementsleden wellicht vragen om te stemmen over vervroegde verkiezingen.

Uiterlijk op 31 oktober

Als het parlement vervroegde verkiezingen goedkeurt, dan zal Bercow daarbij geen kandidaat meer zijn, en dan wordt de parlementszitting van vanavond de laatste voor Bercow.

Komen er géén vervroegde verkiezingen, dan geeft hij op 31 oktober, de geplande datum voor de brexit, de voorzittershamer door.

Op die manier zal hij nog op post zijn op 14 oktober, het moment waarop koningin Elizabeth II met haar Queen's Speech het nieuwe parlementaire jaar dient in te luiden. Op zo'n moment is het beter dat er een ervaren parlementsvoorzitter aan boord is, vindt Bercow.   

Staande ovatie... van oppositie

John Bercow was tien jaar lang voorzitter van het Britse parlement. Hij was lid van de Conservatieve Partij, maar als voorzitter van het Britse parlement moest hij, zo wil de traditie het, zijn partijkaart afgeven.

Na zijn aankondiging werd Bercow door Labour-oppositieleider Jeremy Corbyn bedankt omdat hij het parlement "sterker" heeft gemaakt. Het valt in ieder geval niet te ontkennen dat Bercow tijdens de botsingen met de regeringen van achtereenvolgens Theresa May en Boris Johnson de speelruimte voor het parlement telkens zo groot mogelijk probeerde te houden. Als parlementsvoorzitter ging hij vaak zelfs lijnrecht in tegen de conservatieve regering, zeker over de brexit.

Opvallend was dan ook dat Bercow na zijn aankondiging een staande ovatie kreeg van de oppositiepartijen, maar dat slechts een handvol van zijn partijgenoten meeklapte.

Bekijk hieronder hoe John Bercow zijn vertrek aankondigde in het Britse parlement:

Videospeler inladen...

Meest gelezen