Videospeler inladen...

"Tim" van Wim De Craene komt alsnog als single uit

Voor het eerst verschijnt het nummer "Tim" van Wim De Craene als single op vinyl. Het is één van de meest populaire Nederlandstalige nummers ooit en verscheen voor het eerst in 1975, als nummer op een langspeelplaat. Meer niet. Tot nu.

Het nummer van Wim De Craene, dat over zijn zoon Ramses gaat, staat op de LP "Alles is nog bij het oude". Deel van het geheel, meer ook niet. Het nummer werd trouwens pas écht iconisch na de dood van Wim De Craene in 1990.

"Tim" (met het overbekende refrein "Hier laat ik je los, Tim, van hieraf moet je gaan, met vallen en opstaan, van hieraf moet je gaan") krijgt nu een nieuw leven in de vorm van een persing van 500 vinylsingles: "In principe blijft het daar ook bij. We hebben 200 exemplaren klaar op gekleurd vinyl en 300 op het klassieke zwarte vinyl. Maar het was moeilijk om in te schatten hoeveel kopers er nog zijn voor zoiets", zegt Frederik Nuytten van BLP Records, het platenlabel dat achter het initiatief zit. "De single ligt zaterdag in de winkel, want die dag zal Wim De Craene exact 29 jaar overleden zijn."

Dat nummer was gewoon veel te lang om op de radio te spelen

Jean Blaute, producer

Zoals wel vaker was een grote hit niet écht voorbestemd om dat te worden, ook deze keer: "Dat nummer was gewoon veel te lang om op de radio te spelen, zeker in die tijd. Daarom is ook nooit overwogen om het als single uit te brengen", zegt Jean Blaute, die de plaat van De Craene toen producete en voor de arrangementen zorgde. "Tim" duurt inderdaad bijna 6 minuten, nogal lang voor een klassieke hit. Maar nu komt het er dus toch van, een single dus,  een zogenoemde "7 inch release". Op de B-kant staat een andere grote muzikale verdienste van Wim De Craene, het nummer "Rozane", ook origineel uit '75.

"Tim" is een vaste waarde in overzichten van de beste Belgische of Nederlandstalige nummers ooit. In "De lage landenlijst" van Radio 1 stond het nummer vorig jaar op 7. In de laatste editie van "100 op 1" (ook van Radio 1) was zelfs de 4e plaats voorbehouden voor "Tim", net achter "Mia" van Gorki.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen