Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Al twaalf doden bij geweld tegen "buitenlandse winkels" in Zuid-Afrika: "Jaloezie drijft oproerkraaiers"

De voorbije weken hebben Zuid-Afrikaanse bendes twaalf mensen gedood tijdens de plundering van winkels van buitenlanders in het land. "De oorzaak van de rellen tegen buitenlanders, is de opeenhoping van stress over een economie die bijna in recessie is en een hoge werkloosheid. De woede richt zich op de buitenlanders in het land. Het gaat om jaloezie voor de buurman", zegt correspondent Bram Vermeulen in "De wereld vandaag".

Nigeria heeft aangekondigd dat het 600 Nigerianen wil terughalen uit Zuid-Afrika, omdat ze daar niet langer veilig zouden zijn.  Bij rellen in verschillende steden in het land worden buitenlandse winkeliers geviseerd.

"Wat we zien de voorbije weken is dat de winkels van Afrikaanse migranten in Zuid-Afrika opnieuw het doelwit zijn geworden van meutes Zuid-Afrikanen. De winkels zijn vaak in handen van Nigerianen. Ze worden geplunderd en in brand gestoken. Daar zijn ook doden bij gevallen. Intussen zijn er al twaalf doden gevallen en tientallen gewonden", zegt correspondent Bram Vermeulen in Kaapstad.

Onder de slachtoffers zitten er ook veel Zuid-Afrikanen. "De bendes roepen dat ze geen buitenlanders willen in hun land. Om te testen of de mensen die belaagd worden buitenlanders zijn, vragen de Zuid-Afrikaanse oproerkraaiers of ze het Zulu-woord voor elleboog of vingerkootje kennen. Als je het woord niet kent of het verkeerd uitspreekt, dan kan je het slachtoffer worden van dat geweld. Daar worden dus ook Zuid-Afrikanen het slachtoffer van. Er zijn verschillende Zuid-Afrikaanse slachtoffers geteld. Dat waren mensen die gewoon geen Zulu kennen."

Bram Vermeulen stelt vast dat de angst voor de slecht draaiende Zuid-Afrikaanse economie de oorzaak is van de onrust. "Wat we zien is de opeenhoping van stress over een economie die bijna in recessie is. Er is 29 procent werkloosheid en die stress uit zich ten opzichte van de buitenlanders. Het gaat om jaloezie voor de buurman die betere zaken doet", besluit Vermeulen in "De wereld vandaag".

Beluister het integrale gesprek met Bram Vermeulen uit "De wereld vandaag" hier:

Meest gelezen