Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan: oog in oog met Casey Schlichting

Elke week laat onze VS-correspondent Björn Soenens een gewone Amerikaan aan het woord. Soms zijn ze wit, soms zijn ze zwart, geel of bruin, of nog anders gekleurd. Maar wel allemaal Amerikaan. Deze week: het verhaal van Casey Schlichting, 41 jaar, uit Clear Lake, Iowa.

Hij is 41 jaar en komt uit Clear Lake, Iowa, in het midden-westen van de VS. Maak kennis met Casey Schlichting. We kwamen hem toevallig tegen tijdens een reportage over de boeren van de Amerikaanse midwest en hoe zij omgaan met de handelsoorlog met China. We stopten langs de kant van de weg en hij kwam meteen uit zijn tractor gekropen. We hadden niet afgesproken. Zo gaat het wel vaker in de VS: mensen slaan meteen een praatje.

Casey is een landbouwer met 440 hectare grond. Hij verbouwt twee gewassen die zo typisch zijn voor landbouwstaat Iowa: sojabonen en mais. Casey houdt  van zijn beroep maar vindt het een moeilijke tijd. Hij ziet veel depressieve collega's rondom hem: "You have to check in on them," zegt hij. Zelf blijft hij altijd glimlachen.

Ooit ging Casey naar de universiteit, maar de stad en een later bureauleven waren niets voor hem. Hj is een buitenmens. Hij houdt van de natuur, maar is ook gek op sociale media. "Als de automatische piloot van mijn tractor opstaat, ga ik altijd op Twitter en Facebook," zegt hij. 

Hij werkt op de boerderij samen met zijn vader en en zijn oom. Zijn veld ligt niet zo ver van waar in 1959 Buddy Holly en Ritchie Valens met hun vliegtuigje verongelukten na een optreden in Clear Lake, Iowa.

Iowa vindt hij een uitstekende plek om een gezin groot te brengen. Hij is wel blij dat zijn vrouw in het onderwijs werkt. Met haar vaste baan kan ze financiële schokken in het landbouwbedrijf opvangen. Zijn vrouw heeft wél een betaalbare ziekteverzekering. Oog in oog met de eeuwige optimist Casey Schlichting.

Kijk hier naar het verhaal van Casey Schlichting: 

Videospeler inladen...

Allemaal Amerikaan

VS-correspondent Björn Soenens komt op zijn reportagereizen dwars door Amerika veel gewone Amerikanen tegen. Ieder heeft zijn of haar verhaal en onze man tekent dat verhaal graag op. De korte videoverhalen over al die verschillende Amerikanen vormen na verloop van tijd  een soort staalkaart van de Verenigde Staten: een doorsnee van de enorme diversiteit aan mensen. Een soort alternatieve State of the Union. 

Hoe staat het land ervoor? Wat denken gewone Amerikanen? Waar dromen ze van? Wat hopen ze? Waar zijn ze bang voor? Hoe kijken ze naar hun eigen leven? In korte videogetuigenissen vertellen ordinary Americans - terwijl ze recht in de camera kijken - wie ze zijn, waar ze vandaan komen, en wat ze verwachten van hun Amerikaanse leven. 

Meest gelezen