Geert Van Hoeymissen

Bart Van Loo is bezig aan een grand slam: al 100.000 exemplaren verkocht van "De Bourgondiërs" en het buitenland lonkt

"De Bourgondiërs" worden "Les Bourguignons", auteur Bart Van Loo zal volgend jaar voor het eerst in het Frans worden uitgegeven. In 2020 verschijnt het boek over de Bourgondische hertogen ook in het Engels en het Duits. In België en Nederland zijn ondertussen al meer dan 100.000 boeken verkocht.

Het zijn cijfers die een Vlaams auteur van geschiedenisboeken niet vaak ziet: na iets meer dan een half jaar heeft Bart Van Loo al meer dan 100.000 exemplaren verkocht van zijn lijvige boek "De Bourgondiërs", over het reilen en zeilen aan het Bourgondische hof in de 14e eeuw. Ter vergelijking, van het bijzonder succesvolle boek "Congo" van David Van Reybrouck werden op een jaar tijd zo'n 150.000 stuks verkocht. Van Loo is dus goed op weg om dat succes te evenaren. 

De auteur zelf vindt het fantastisch nieuws. "Ik zou het wel eens een keer willen meemaken dat een boek van mij ontploft, dat het goed ontvangen wordt en een heel grote verkoop kent", zo droomde Van Loo ooit in bad. "Terwijl ik daar meteen bij dacht: als het niet is, is het ook goed. Het is wel eens fijn om het nu écht mee te maken."

Zelfs in het Russisch ben ik al vertaald, maar de Fransen zijn de moeilijksten om te overtuigen

Bart Van Loo

Voor Bart Van Loo zelf is het nieuws dat het boek nu ook in het Frans vertaald zal worden nog belangrijker. Flammarion, toch een van de meest prestigieuze uitgeverijen in het Franse taalgebied, zal het boek volgend jaar uitgeven in de reeks "Au fil de l’histoire". "Voor mij is dat nog straffer dan een Duitse of een Engelse vertaling die er aankomt", straalt Van Loo. "Bij Flammarion binnenwandelen aan de Seine in Parijs, dat is echt heel speciaal." Die Engelse en Duitse versies van "De Bourgondiërs" komen er trouwens ook aan in 2020.

"Een Franse vertaling is me nog nooit eerder gelukt. Zelfs in het Russisch ben ik al vertaald, maar de Fransen zijn de moeilijksten om te overtuigen, als het gaat over hun eigen geschiedenis en cultuur. Bij mijn boek over Napoleon kon ik dat nog wel begrijpen - daar zijn al zoveel biografieën over geschreven - maar met "De Bourgondiërs" is het anders. Dit soort boek bestond nog niet. Dat is misschien wel de reden waarom Frankrijk nu ook door de knieën is gegaan. En mocht dat een beetje werken, wie weet dat er dan nog wel andere boeken van mij vertaald kunnen worden", droomt Van Loo al luidop verder. 

Het goede nieuws eindigt daar niet, want Van Loo is ook nog genomineerd voor twee literaire prijzen. Zo staat "De Bourgondiërs" op de shortlist van de Libris Geschiedenisprijs (20.000 euro waard) en op de longlist van de allereerste non-fictie Bookspot Literatuurprijs (50.000 euro waard). Die prijzen worden later dit jaar uitgereikt, in oktober en november.

Het boek is door Klara ook herwerkt tot een podcast die je via deze link kan beluisteren.

Meest gelezen