Restbank Dexia wil weg van de Brusselse beurs, "aandelen zijn waardeloos"

De restbank Dexia wil weg van de Brusselse beurs. Dat heeft de bank zonet bekendgemaakt. Dexia is wat overblijft van de grote Dexia Groep, die tijdens de financiële crisis omverviel. De bank is nu bijna volledig in handen van de Belgische en Franse overheid. Amper 0,5% is in handen van de aandeelhouders. Maar die aandelen zijn zo goed als waardeloos.

Allereerst, wat is Dexia? Restbank Dexia is wat overblijft van de grote Dexia Groep. Eind 2011 dreigde door de financiële crisis een heuse run on the bank waarbij klanten massaal hun geld dreigden af te halen.

Om dit doemscenario te vermijden, nam de toenmalige premier in lopende zaken Yves Leterme (CD&V) een drastisch besluit: op 10 oktober tilde de Belgische regering Dexia Bank België uit de Dexia Groep en vormde die tot een staatsbank om. De federale overheid betaalde hiervoor 4 miljard euro. In een poging elke connectie met de naam Dexia weg te wassen, wijzigde de naam enkele maanden later in Belfius.

Wat overbleef was de restbank Dexia. De taak van de restbank is om de grote erfenisportefeuille af te bouwen en de verliezen voor de Belgische en Franse belastingbetaler zo klein mogelijk te houden. Het gaat om kredieten en obligaties met een lange looptijd en heel kleine marges. Er werken nog ongeveer 800 mensen bij de groep, verspreid over kantoren in onder meer Brussel, Parijs, New York, Rome, Madrid en Lissabon.

"Verlies van 1 miljoen euro per dag"

Dat Dexia nu vandaag aankondigt dat het weg wil van de beurs is eigenlijk geen verrassing. De vorige topman van de bank, Karel De Boeck, wou de restbank van de beurs halen.  Ook de huidige topman Wouter Devriendt had eerder al gezegd dat Dexia van zijn beursnotering af wou, omdat die het bedrijf veel geld kost. "Dexia is structureel verlieslatend. Onze portefeuille van kredieten en obligaties levert wel inkomsten op. Maar we bouwen de portefeuille af en de kosten dalen niet zo snel als die inkomsten. We lijden nog elke dag 1 miljoen euro verlies", aldus Devriendt.

De aandelen van Dexia zijn waardeloos.

VRT NWS-expert Steven Rombaut

Momenteel kunnen er bijna 1,95 miljoen euro Dexia-aandelen verhandeld worden op de beurs van Brussel. Maar zij vertegenwoordigen minder dan 0,5 procent van het kapitaal van de restbank. Alle andere aandelen zitten bij de Belgische en de Franse staat. Op 16 oktober roept Dexia een buitengewone aandeelhoudersvergadering bijeen om over de 'delisting' te stemmen. Als het voorstel wordt goedgekeurd, wil Dexia de gedematerialiseerde vorm van de aandelen schrappen. Aandeelhouders kunnen hun kunnen aandelen laten omzetten in aandelen op naam.  "Maar de algemene vergadering lijkt dus maar een formaliteit", vertelt VRT NWS-expert Steven Rombaut. "Eigenlijk kunnen België en Frankrijk zelf de exit beslissen."

Ten slotte wijst Rombaut erop dat de "de aandelen van Dexia eigenlijk waardeloos zijn. Zelfs de directie zegt dat ze minder dan 0 euro waard zijn."

AP2009

Meest gelezen