Fietsersbond kritisch voor verkeersborden speedpedelecs, "Antwerpse stadsbestuur zegt eigenlijk: "fietsers los het zelf op""

De stad Antwerpen gaat waarschuwingsborden plaatsen om snelle elektrische fietsers aan te manen voorzichtiger te rijden. "Er moeten bredere fietspaden komen. Nu zegt de stad alleen: fietsers los het zelf op", reageert Wies Callens van de Fietsersbond op Radio 2 Antwerpen.

Fietsen in Antwerpen wordt jaar na jaar populairder en dat merk je aan de almaar drukkere fietspaden. Soms leidt dat tot conflicten tussen gewone fietsers en de gebruikers van snelle elektrische fietsen, de speedpedelecs. "Wij gaan waarschuwingsborden plaatsen aan de drukke fietsassen waar speedpedelecs soms doorrazen", zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) op Radio 2 Antwerpen. "We hebben al borden om automobilisten erop te wijzen dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen als ze de stad binnenrijden. Nu gaan we ook speedpedelec-gebruikers aansporen om rekening te houden met de andere weggebruikers", aldus Kennis. 

"Fietsers: los het zelf op"

De Fietsersbond noemt de waarschuwingsborden voor speedpedelecs een goed begin maar is ook kritisch. "Met deze borden geeft de stad eigenlijk toe dat er te weinig fietsinfrastructuur is", zegt Wies Callens van de Fietsersbond in Start Je Dag. "Fietsers moeten het onderling maar oplossen door hoffelijk te zijn. Op zich is daar niets mis mee maar de investeringen in de infrastructuur moeten volgen", zegt Callens. "De echte oplossing zijn bredere fietspaden en dan moet je als stadsbestuur grote keuzes durven maken. Ik denk aan het opofferen van parkeerplaatsen, minder auto's toelaten in bepaalde stadsdelen om ruimte vrij te maken voor fietsers. Door enkel borden te plaatsen los je dat niet op", besluit de Fietsersbond.

Meest gelezen