© Ippei & Janine Naoi

Fors investeren in klimaatadaptatie kan duizenden miljarden opbrengen. Niets doen kost enkel geld

Investeren in de klimaatsverandering kan de mensheid heel wat geld opleveren. Dat is een van de conclusies uit een nieuw klimaatrapport van de Global Commission on Adaption. Het rapport schetst de nood aan klimaatadaptatie, het aanpassen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Daarnaast schuift het ook de belangrijkste systemen die om investering vragen naar voren. Een investering van net geen 2.000 miljard dollar zou dan tot 7.000 miljard dollar kunnen opbrengen.

De klimaatsverandering is al zo ver gevorderd dat we nu vooral moeten denken aan hoe we de gevolgen ervan gaan dragen. Zelfs als we erin slagen met doorgedreven maatregelen de globale opwarming onder de 1.5°C te houden (wat eigenlijk neerkomt op 3°C aan het oppervlak), zijn de gevolgen nog doortastend. Zonder forse investeringen in klimaatadaptatie, zullen de landbouwopbrengsten tot 30% kunnen dalen, zullen honderden miljoenen mensen die in kuststeden leven op de vlucht moeten slaan en zullen koraalriffen en het regenwoud grotendeels verdwijnen. De onderstaande grafiek uit het rapport toont de gevolgen aan van het niets doen. De limiet van 1.5°C kunnen we praktisch niet meer voorkomen. Maar een verdere stijging zou catastrofaal zijn.

BRON:  World Resources Institute

Klimaatadaptatie is winstgevend

Dat het dringend tijd is om te investeren in de toekomst, maakt het rapport duidelijk met concrete voorbeelden uit de samenleving, natuur en economie. De klimaatsverandering is al duidelijk op eilanden als Kiribati of de Marshalleilanden die aan het zinken zijn. Daar onderneemt en investeert de bevolking nu om hun land te redden. De regering van Kiribati heeft zo bijvoorbeeld land gekocht op Fiji om een terugvalbasis te hebben moest hun land opgeslorpt worden door de oceaan.

Dat het met de natuur slecht is gesteld is al meermaals aangetoond. Maar het rapport wijst ook op de bescherming die de natuur ons kan bieden. Zo zijn mangroven voor kustgebieden cruciaal in het voorkomen van overstromingen. Het tegengaan van ontbossing of herbebossen van gebieden kan volgens de commissie tot een derde van de bijdragen leveren om de klimaatopwarming onder de 2°C te houden. 

De economische eis om ons aan te passen aan het klimaat springt het meest in het oog. Het rapport toont aan dat investeren in 5 belangrijke systemen winstgevend kan uitlopen. Als overheden en bedrijven tussen 2020 en 2030 1.700 miljard dollar investeren in waarschuwingssystemen voor natuurrampen, duurzame infrastructuur en stedenbouw, het innoveren van landbouw in droge gebieden, bescherming van mangroves en het duurzaam omgaan met water, kan dat op termijn tot meer dan 7.000 miljard dollar opleveren. Het gaat hier om een doorgedreven en globale investering. Maar niets doen zou de wereld veel meer kosten in de materiële en menselijke verliezen van natuurrampen die meer en meer voorkomen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

31 commissarissen uit 20 landen

De Global Commission on Adaption is vorig jaar opgericht door de oud-secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-Moon, Microsoft-stichter Bill Gates en CEO van de Wereldbank Kristalina Georgieva. Met dit rapport doet de commissie opnieuw een dringende oproep tot verandering, maar geeft ze ook voorstellen over hoe we de toekomst toch kunnen verbeteren en waar de verandering het meest nodig is. De commissie telt naast de drie invloedrijke oprichters nog 31 beleidsmakers uit 20 landen wereldwijd. Samen zullen ze het komende jaar overheden en bedrijven stimuleren en helpen om de klimaatadaptatie door te zetten.

De timing van het rapport is ook niet toevallig. Over twee weken vindt in New York een VN-klimaattop plaats. In het rapport wordt vaak gekoppeld naar het belang van publieke investeringen, vooral van overheden, in landbouw, natuur en stedenbouw om de opwarming van de aarde op te vangen.

Het volledige rapport kan je hier raadplegen. 

Meest gelezen