AFP or licensors

Italiaanse regering kan aan de slag, na vertrouwensstemming in Senaat

In Italië kan de nieuwe regering van de Vijfsterrenbeweging en de centrumlinkse Partito Democratico aan de slag gaan. Nadat ze gisteren het vertrouwen had gekregen van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, heeft ze vandaag ook het fiat gekregen van de Senaat.

De Italiaanse regeringscoalitie heeft een tweede parlementaire vertrouwensstemming gehaald. In de Senaat kreeg de coalitie tussen de Vijfsterrenbeweging (M5S) en de centrumlinkse Democratische Partij (PD) aangevuld met de kleine linkse partij LeU (Liberi e Uguali), 169 stemmen voor en 133 stemmen tegen. Er waren ook vijf onthoudingen.

Het positieve resultaat was verwacht, want de regering heeft een kleine meerderheid in de Senaat. Gisteren had ook de Kamer van Volksvertegenwoordigers al voor de nieuwe coalitie gestemd (met 343 stemmen voor en 263 stemmen tegen).

Salvini haalt uit naar Conte en nieuwe ploeg

Premier Giuseppe Conte en zijn 21 ministers legden vorige week de eed af bij president Sergio Mattarella. Conte staat voor de tweede keer aan het roer van de regering. Hij leidde eerst de coalitie van de Vijfsterrenbeweging en de radicaal-rechtse Lega, maar die regering viel vorige maand nadat gewezen minister van Binnenlandse Zaken en sterke man van de Lega Matteo Salvini zijn vertrouwen had opgezegd. Salvini hoopte zo op nieuwe verkiezingen, waarbij hij zijn goede resultaten in de peilingen zou kunnen verzilveren. Maar zijn gok pakte anders uit. 

Salvini haalde vandaag in de Senaat trouwens zwaar uit naar Conte, die hij ervan beschuldigde "vastgekleefd te zijn aan zijn fauteuil, zoals een oude mummie ten tijde van de eerste republiek (de naoorlogse regeringen, gedomineerd door de christendemocraten) ". 

Salvini zei dat Conte de Italianen heeft verraden door zonder verkiezingen een nieuwe coalitie te smeden. "Vroeg of laat gaan de Italianen weer naar de stembus. Wie bang is voor hun oordeel, geeft blijk van een slecht geweten."

De nieuwe Italiaanse regering zal een meer pro-Europese koers varen. Een van haar eerste prioriteiten is het opstellen van een begroting. Die moet voor het einde van het jaar goedgekeurd zijn door het parlement.

Meest gelezen